Rekordmye trygdesvindel anmeldt i 2012

ANMELDER FLERE: - Vi kan ikke basere velferdsstaten utelukkende på tillit. Det må være økt grad av kontroll, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANMELDER FLERE: - Vi kan ikke basere velferdsstaten utelukkende på tillit. Det må være økt grad av kontroll, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I fjor ble det anmeldt trygdesvindel for 211 millioner kroner. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt vil øke kontrollen og ta flere svindlere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag legger Arbeidsdepartementet frem tall som viser at det anmeldes stadig mer trygdesvindel. I fjor ble det anmeldt forhold for over 210 millioner kroner, mot 189 millioner kroner i 2011. I 2010 var tallet 134 millioner kroner, skriver VG Nett.

Statistikken viser at bedrageri med dagpenger utgjør nesten halve beløpet. I fjor ble det anmeldt 722 slike forhold, som totalt utgjør 93,4 millioner kroner.

Ifølge NAV-direktør Joakim Lystad er det det høyeste beløpet som er avdekket på svindel av dagpenger noensinne, og 14 millioner høyere enn i 2011.

I fjor ble det også rekord i antall personer som er anmeldt for svindel av sykepenger. 142 personer ble anmeldt for svindel av totalt 30 millioner kroner. De anmeldte er mistenkt for å ha oppgitt en høyere inntekt de faktisk har hatt, arbeidet svart mens de mottok sykepenger eller begynt i annen jobb mens de fremdeles var sykemeldt, ifølge en pressemelding fra NAV.

Les også: Ap varslar kamp mot trygdeeksport

Store enkeltsaker

Klikk på bildet for større versjon. Kilde: NAVKlikk på bildet for større versjon. Kilde: NAV

49 personer er anmeldt for svindel av uførepensjon for til sammen 24 millioner kroner, det vil i snitt si nærmere en halv million per sak. På dette området finner vi også de største enkeltsakene.

I Telemark er det anmeldt en person for svindel av 2,4 millioner kroner. Personen er mistenkt for å ha jobbet svart ved siden av uførepensjonen.

- Svart arbeid i kombinasjon med trygd er dobbeltsvindel. For det første mottar man ytelser man ikke har krav på, og for det andre jobber man uten å betale skatt. Det er alvorlig for velferdssystemet, sier Lystad i pressemeldingen.

Les også: Fikk penger for fiktivt barn i 15 år

Vil øke kontrollen

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) forklarer økningen i antall saker og beløp med at flere blir tatt. Nå vil hun ta enda flere:

- Vi kan ikke basere velferdsstaten utelukkende på tillit. Det må være økt grad av kontroll.

- Vi gir mer penger til NAV Kontroll, og de har fått en økning på 15 millioner kroner de siste årene. Samtidig har antall anmeldte saker økt, og det går mot større saker hvor det er store beløp, sier Huitfeldt til VG Nett og avviser samtidig at holdningsendringer kan forklare økningen.

Onsdag starter rettssaken mot en kvinne som står tiltalt for å ha mottatt penger fra Nav for en oppdiktet datter i 15 år. Totalt skal kvinnen ha mottatt nesten 700.000 kroner.

Personvernpolicy