Omkomne nordmenn på vei hjem

Ambulerende sjømannsprest i Nord-Afrika, Knut Kvidaland, skal være med flyet med omkomne etter gisselaksjonen i In Aménas hjem til Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

sz11d3e9: Ambulerende sjømannsprest Knut Kvidaland skal følge de drepte nordmennene på reisen hjem til Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Ambulerende sjømannsprest i Nord-Afrika, Knut Kvidaland, skal være med flyet med omkomne etter gisselaksjonen i In Aménas hjem til Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix sz11d3e9: Ambulerende sjømannsprest Knut Kvidaland skal følge de drepte nordmennene på reisen hjem til Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ambulerende sjømannsprest Knut Kvidaland vil sørge for en verdig ramme når de fire omkomne nordmennene legger ut på sin siste reise fra Algerie til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvidaland har den siste uken jobbet tett sammen med Statoils representanter og den norske ambassaden i Alger.

Tirsdag var han på bårehuset i Alger sammen med ID-gruppen fra Kripos, der han forberedte hjemtransporten av kistene med de fire omkomne nordmennene som så langt er identifisert.

Onsdag formiddag ble kistene tatt om bord i et chartret fly for hjemsendelse.

– Min jobb er å følge med på at alt går verdig for seg, sier Kvidaland til NTB.

– Og det gjør det. Det er profesjonelle folk jeg jobber sammen med, sier han.

Les også: Fagforbund vil ha uavhengig Algerie-gransking

Savn og sorg

De fire kistene blir mest sannsynlig fløyet hjem til Norge onsdag. Kvideland skal delta i den private, lukkede seremonien i Alger og følger også kistene i flyet til Gardermoen.

Sjømannspresten sier det vil bli en tur med mye ettertanke.

– Å følge de omkomne på deres siste reise hjem vil gi meg en mulighet for ro og refleksjon. Men det blir også en reise som bærer med seg savn og sorg. Jeg tenker mye på de pårørende i denne vanskelige stunden.

Kvideland er en erfaren prest og sjelesørger og har de to siste årene vært såkalt ambulerende sjømannsprest med et enormt dekningsområde, Nord-Afrika, Midtøsten og Sør-Asia.

Som sjømannsprest har han opplevd både små og store gleder og tragedier, men han medgir at terroraksjonen i In Aménas var spesiell.

– Det er alltid tøft for den som opplever en krise. Små kriser kan være store nok for den det gjelder. Og brå død er alltid vanskelig for dem som er igjen. Men angrepet i In Aménas hadde et omfang og en politisk setting som gjorde den spesiell, sier han.

Kvidaland var på annet oppdrag i Midtøsten da meldingen om terroraksjonen i In Aménas kom, og han satte få dager senere kursen mot Algerie, der han har vært siden.

Les også: Uklart hva som skjedde med drepte Statoil-ansa

Påkjenning

Som sjømannsprest i Alger har han ikke hatt kontakt med de pårørende til nordmennene som ble rammet av gisseldramaet.

Men Statoils representanter, personellet ved den norske ambassaden, Kripos og andre nordmenn som har jobbet tett med saken, har vært gjennom en enorm påkjenning, og da har det vært godt å ha Kvidaland å kunne snakke med.

I jobben som sjømannsprest har Kvidaland også snakket med mange algeriere.

– Mange sier de føler gufset fra borgerkrigen på 1990-tallet. Og selv om algeriere her i hovedstaden tilsynelatende ikke virker åpenlyst preget av dette angrepet, har det helt klart satt mange følelser i sving, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy