Fagforbund vil ha uavhengig Algerie-gransking

Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) og utenriksminister Espen Barth Eide holdt i forrige uke pressekonferanse etter redegjørelsen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) og utenriksminister Espen Barth Eide holdt i forrige uke pressekonferanse etter redegjørelsen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fagforbundet Industri Energi krever i et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at Algerie-terroren må granskes uavhengig, og at evalueringen må skje etter modell av 22. juli-kommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundet, som er det største i Statoil, krever videre at evalueringen må føre til vurderinger og anbefalinger som skal presenteres i en egen stortingsmelding, skriver Aftenposten.

Forbundsleder Leif Sande ber i brevet som ble sendt tirsdag om et snarlig møte med Stoltenberg. Sande mener det er åpenbart at sikkerheten rundt In Amenas-anlegget i Algerie ikke har vært god nok.

«Hva som gikk galt vet vi ikke, og vi trenger en grundig og uavhengig gjennomgang av hvordan dette kunne skje, om beredskapen og regelverket for å beskytte ansatte er godt nok», skriver han i brevet.

Les også: In Aménas åpnes for pressen – Kripos på vent

Statoil positivt

Statoil, som har varslet at konsernet skal evaluere seg selv, har forståelse for Industri Energis ønske om uavhengig gransking.

– Dette brevet fra Industri Energi ser ut til å samsvare med viktige tiltak statsministeren varslet i Stortinget. Brevet kan slik være et bidrag til den gjennomgangen, de vurderinger og tiltak regjeringen legger opp til, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) opplyser at myndighetene ennå ikke har avgjort hvordan den norske evalueringen skal legges opp. Samtidig understreker han at terrorangrepet skjedde i Algerie og at det derfor er algeriske myndigheter som har ansvaret for sikkerheten. Derfor er det viktigste at Algerie selv foretar en grundig gjennomgang, mener Eide.

Arbeidsmiljø

Industri Energi viser til at mange av forbundets medlemmer reiser på oppdrag i utlandet.

– Nå er det veldig vanlig. Samtidig har vi en norsk arbeidsmiljølov, hvor formålet er å sørge for at folk har en trygg og sikker arbeidsplass, som ikke gjelder når folk blir sendt på oppdrag i utlandet. En av de tingene vi ber om er derfor om loven kan gjelde bredere enn den gjør i dag, sier Sande til Stavanger Aftenblad.

Han opplyser at brevet ikke er blitt sendt til Stoltenberg som representant for Statoils største eier, men som nasjonen Norges leder.

– Vi ville gjort dette på akkurat samme måte hvis det hadde vært en annen bedrift enn Statoil. For en av de sentrale tingene å se på er om den norske stat har gode nok regler til å sikre norske arbeidsfolk på oppdrag i utlandet, sier Sande til Stavanger Aftenblad.

Les også: Håper døde Statoil-ansatte sendes hjem onsdag

Høyre-skepsis

Nestleder Siri Meling (H) i Stortingets energi- og miljøkomité støtter ikke umiddelbart forbundets krav om ekstern gransking.

– Foreløpig virker det som både Statoil og myndighetene har håndtert denne saken på en god måte. Begge har også sagt de vil evaluere hendelsesforløpet. I utgangspunktet vil jeg si at det er nok, men så må vi se på resultatet av evalueringene, sier Meling.

Personvernpolicy