Kerry godkjent som utenriksminister

Senator John Kerry var optimistisk da han i forrige uke forlot Senatet i Washington etter å ha blitt utspurt av utenrikskomiteen der. Tirsdag godkjente Senatet ham som ny utenriksminister. Kerry overtar etter Hillary Clinton. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix.
Senator John Kerry var optimistisk da han i forrige uke forlot Senatet i Washington etter å ha blitt utspurt av utenrikskomiteen der. Tirsdag godkjente Senatet ham som ny utenriksminister. Kerry overtar etter Hillary Clinton. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix.

Senatet i USA godkjente tirsdag John Kerry som landets neste utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senatets utenrikskomité godkjente Kerry i en avstemning tirsdag formiddag lokal tid, og senere på dagen fikk Kerry også tilstrekkelig mange stemmer til å bli godkjent i en avstemning i plenum i Senatet.

Etter den første avstemningen i utenrikskomiteen kom Kerry smilende ut. Han ble møtt med entusiastisk applaus.

– Jeg kan ikke si hvor beæret jeg føler meg, sa Kerry.

Hans forgjenger Hillary Clinton varslet allerede før presidentvalget i fjor høst at hun ville gå av i forbindelse med at Obamas neste mandatperiode begynte. Det spekuleres på om hun satser på å bli presidentkandidat til valget i 2016.

Les også: Hillary Clinton står fast på at hun vil gå av

Etter avstemningen i Senatet planlegger Kerry å levere inn sin avskjedssøknad som senator i Massachusetts, skriver avisen Boston Globe.

Allerede i begynnelsen av februar kan han komme til å ta over ansvaret for USAs utenriksdepartement, som har om lag 70.000 ansatte.

– Det er ingen andre i Senatet som har viet mer av sin tid til spørsmål som er viktige for vårt land, uttalte republikaneren Bob Corker.

Utenriksministerposten blir et høydepunkt i Kerrys politiske karriere og skal være en drøm han har hatt lenge.

Analytikere tror at USAs utenrikspolitikk vil bli videreført stort sett som før under den nye sjefen. Men avtroppende Clinton har vært svært populær både i USA og i store deler av verden, og ekspertene tror ikke Kerry vil oppnå like høy popularitet.

Personvernpolicy