In Aménas åpnes for pressen – Kripos på vent

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix.
Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Algeriske myndigheter åpner gassanlegget i In Aménas for internasjonal presse, to uker etter terrorangrepet. Samtidig venter Kripos-eksperter på å få identifisert de siste ofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 120 pressefolk fra en rekke land reiser torsdag til det store gassanlegget i ørkenen mot grensen til Libya, som var sentrum for den fem dager lange terroraksjonen.

– Vi ønsker å la presse fra alle de berørte landene få komme og med egne øyne se åstedet, sier en talskvinne for det algeriske kommunikasjonsdepartementet til NTB.

Minst 37 utenlandske statsborgere og en algerier ble drept i gisselaksjonen, som startet 16. januar. Fire nordmenn er bekreftet døde, mens en femte fortsatt er savnet.

Ventet i to dager

Et team fra Kripos' ID-gruppe og en delegasjon fra den norske ambassaden i Alger skal ha planlagt en ny tur til In Aménas for å hente ut det som er igjen av gjenstander og eiendeler som tilhører nordmennene som jobbet på anlegget.

Les også: Uklart hva som skjedde med drepte Statoil-ansatte

Etter det NTB erfarer planla Kripos turen onsdag, men dette er nå utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos-ekspertene har ventet i to dager på de siste ofrene etter terrorangrepet mot gassanlegget In Aménas. Det er fremdeles flere savnede, men det er også flere drepte som ennå ikke er brakt inn fra In Aménas til Alger for identifiseringsundersøkelser.

– Vi vet ikke hvorfor det drøyer, men ID-gruppa venter fremdeles på å få inn de siste av de drepte, sa leder for den nasjonale ID-gruppa Per Angel i Kripos til NTB tirsdag.

Arbeidet går langsomt

Ifølge Håvard Aalmo, som er leder for Kripos' ID-gruppe i Algerie, har identifiseringsarbeidet gått mye langsommere enn ventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi håper på å avslutte snart, sier han til NTB.

Aalmo vil ikke antyde når den siste nordmannen eventuelt blir identifisert.

Han sier samarbeidet med algeriske myndigheter har vært bra, selv om det har gått og går til dels sakte.

– Og vi er svært godt fornøyd med det samarbeidet vi har hatt med britiske og japanske rettsteknikere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir værende

Den Statoil-ansatte nordmannen ved In Aménas-anlegget som fortsatt ikke er gjort rede for, er Victor Sneberg (56), bosatt i Sandnes. Kripos har gjort det klart at de blir i Algerie så lenge som nødvendig for å få brakt på det rene om nordmannen er blant de drepte.

– Teamet vårt har blitt lovet tilgang til de siste av de døde for prøvetaking. Hvis den savnede nordmannen er blant dem, er vi helt sikre på at vi skal klare å gjøre en sikker identifisering, sier Angel.

Les også: Algerie innrømmer feil under gisselaksjonen

Angel understreker at det ikke er oppstått vanskeligheter, selv om det har vært stillstand i arbeidet i to døgn.

– Generelt har arbeidsbetingelsene vært gode for ID-gruppa, rammene rundt jobben har vært uproblematiske så langt, sier Angel.

Sendes hjem

I alt var 17 Statoil-ansatte på gassanlegget da terrorister angrep for snart to uker siden. Av disse var 13 nordmenn, og åtte overlevende er kommet hjem til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er Tore Bech (58), Hans Martinius Bjone (55), Alf Vik (43) og Thomas Snekkevik (35) identifisert blant de drepte. Det jobbes nå for hjemsendelse av disse i løpet av onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statoil-ansatte har reist ned til Algerie for å følge sine døde kolleger hjem, opplyser pressetalsmann Bård Glad Pedersen til NRK.

Han sier det vil skje innen kort tid, men akkurat når er ennå ikke avklart.

Planlegger seremoni

Statoil opplyser at det vil bli en samlet, privat båreseremoni for de drepte ved ankomst på Gardermoen. Mottakelsen i Norge og minnestunden i Håkonshallen i Bergen på mandag legges opp med de etterlattes beste i tankene.

Statoil har for øvrig bekreftet at konsernsjef Helge Lund ønsker å reise til Algerie, men blant annet av sikkerhetsgrunner vil selskapet ikke gå ut med noe tidspunkt.

Selskapet er for øvrig i gang med arbeidet med en skisse for mandat, innhold og struktur for konsernets gjennomgang av terrorangrepet i Algerie.