Omstridte lover i Ungarn:

Thorbjørn Jagland godkjenner medielov og rettsvesen i Ungarn

Roser Ungarn: Thorbjørn Jagland godkjenner nå Ungarns medielover og rettsvesen - mens Helsingforskomiteen er redd demokratiet der går tapt. Foto: Europarådet.
Roser Ungarn: Thorbjørn Jagland godkjenner nå Ungarns medielover og rettsvesen - mens Helsingforskomiteen er redd demokratiet der går tapt. Foto: Europarådet.

En milepæl ble nådd for Orbán-regjeringen i Ungarn, som tirsdag fikk godkjentstempel av generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland godkjenner nå forbedringene Ungarn har gjort i sitt rettsvesen og mediepolitikk. Det slo han fast på en pressekonferanse i Strasbourg tirsdag.

- Betydelige framskritt er blitt gjort. Utfallet av vår dialog med ungarske myndigheter betyr i praksis mindre makt og mer ansvarlighet for lederen av det ungarske rettsvesenet, sa Jagland der.

Les også: Bare 18 prosent av ungarerne støtter regjeringspartiet

Jagland delte ut godkjent-stempelet til Ungarn under en uke etter at Helsingforskomitéen i en ny rapport sådde tvil om Ungarn vil forbli et demokrati.

Utskjelte Fidesz-lover

Ungarns medielover og endringer av rettsvesenet som ble innført da statsminister Viktor Orbáns Fidesz-parti fikk to tredeler av setene i parlamentet, er blitt skjelt ut i hele Europa.

Medielovene fordi de ble anklaget for å innskrenke pressefriheten, rettsslovene fordi de angivelig ga det regjerende partiet altfor stor innflytelse på utnevnelser.

Men nå har den ungarske regjeringen ryddet opp, skal vi tro generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet. Europarådet har gransket Ungarns politikk på disse område, og gitt regjeringen forslag om hva som må forandres.

Europarådet avslutter nå samtalene om rettssystemet i Ungarn, fordi man er i mål med å gjennomføre forandringene.

Les også: EU forbereder rettssak mot Ungarn

På mediefeltet har Ungarn godtatt Europarådets forslag, men det gjenstår å innføre endringene i praksis.

- At samtalene fortsetter på media betyr ikke at han ikke er tilfreds med tiltak for mediafrihet i Ungarn. Forskjellen er at på jus har Ungarn allerede innført endringer, mens man på media er blitt enige om Europarådets forslag til endringer, men at disse ikke er innført i praksis ennå.

Les også: Orbáns medieråd tar frekvensen fra kritisk debattradio

Det forklarer Jaglands pressetalsmann Daniel Höltgen til ABC Nyheter.

Les Europarådets pressemelding her

Les Helsingforskomiteens kritiske rapport om Ungarn her

Personvernpolicy