Omstridte lover i Ungarn:

Thorbjørn Jagland godkjenner medielov og rettsvesen i Ungarn

Roser Ungarn: Thorbjørn Jagland godkjenner nå Ungarns medielover og rettsvesen - mens Helsingforskomiteen er redd demokratiet der går tapt. Foto: Europarådet.
Roser Ungarn: Thorbjørn Jagland godkjenner nå Ungarns medielover og rettsvesen - mens Helsingforskomiteen er redd demokratiet der går tapt. Foto: Europarådet.

En milepæl ble nådd for Orbán-regjeringen i Ungarn, som tirsdag fikk godkjentstempel av generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland godkjenner nå forbedringene Ungarn har gjort i sitt rettsvesen og mediepolitikk. Det slo han fast på en pressekonferanse i Strasbourg tirsdag.

- Betydelige framskritt er blitt gjort. Utfallet av vår dialog med ungarske myndigheter betyr i praksis mindre makt og mer ansvarlighet for lederen av det ungarske rettsvesenet, sa Jagland der.

Les også: Bare 18 prosent av ungarerne støtter regjeringspartiet

Jagland delte ut godkjent-stempelet til Ungarn under en uke etter at Helsingforskomitéen i en ny rapport sådde tvil om Ungarn vil forbli et demokrati.

Utskjelte Fidesz-lover

Ungarns medielover og endringer av rettsvesenet som ble innført da statsminister Viktor Orbáns Fidesz-parti fikk to tredeler av setene i parlamentet, er blitt skjelt ut i hele Europa.

Medielovene fordi de ble anklaget for å innskrenke pressefriheten, rettsslovene fordi de angivelig ga det regjerende partiet altfor stor innflytelse på utnevnelser.

Men nå har den ungarske regjeringen ryddet opp, skal vi tro generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet. Europarådet har gransket Ungarns politikk på disse område, og gitt regjeringen forslag om hva som må forandres.

Europarådet avslutter nå samtalene om rettssystemet i Ungarn, fordi man er i mål med å gjennomføre forandringene.

Les også: EU forbereder rettssak mot Ungarn

På mediefeltet har Ungarn godtatt Europarådets forslag, men det gjenstår å innføre endringene i praksis.

- At samtalene fortsetter på media betyr ikke at han ikke er tilfreds med tiltak for mediafrihet i Ungarn. Forskjellen er at på jus har Ungarn allerede innført endringer, mens man på media er blitt enige om Europarådets forslag til endringer, men at disse ikke er innført i praksis ennå.

Les også: Orbáns medieråd tar frekvensen fra kritisk debattradio

Det forklarer Jaglands pressetalsmann Daniel Höltgen til ABC Nyheter.

Les Europarådets pressemelding her

Les Helsingforskomiteens kritiske rapport om Ungarn her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden