Takknemlig Nederland sier «bye, bye Bea»

Nederlenderne overøser sin avtroppende dronning Beatrix med takknemlighet og kjærlighet, etter at hun har kunngjort at hun overlater tronen til sin sønn kronprins Willem-Alexander (til høyre på bildet). Foto: NTB scanpix
Nederlenderne overøser sin avtroppende dronning Beatrix med takknemlighet og kjærlighet, etter at hun har kunngjort at hun overlater tronen til sin sønn kronprins Willem-Alexander (til høyre på bildet). Foto: NTB scanpix

Nederlenderne overøser sin avtroppende dronning med kjærlighet og takknemlighet. Vemod over dronning Beatrix' avgang er blandet med forventninger foran kroningen av hennes sønn til konge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Bye, bye Bea, lød tittelen over hovedoppslaget i avisen nrc.nl tirsdag.

Den moderat venstreorienterte De Volskrant hyllet dronningen som landsmoder, mens høyreorienterte De Telegraaf skrev «Takk, Deres Majestet».

Etter dronningens kunngjøring om at hun 30. april overlater tronen til sønnen Willem-Alexander, oppsto det mandag kveld en spontan folkestrøm til slottet Huis ten Bosch i Haag. Blomster og brev ble lagt ned foran inngangen, og barn kom med tegninger.

Les også: Klart for konge i Nederland

Kontaktskaper

De nederlandske sosialdemokratenes parlamentariske leder Diederik Samson roser Beatrix for hennes rolle som kontaktskaper mellom ulike grupper i samfunnet. Høyrepopulisten Geert Wilders takket dronningen for 33 års trofast tjeneste.

Akkurat den hilsenen er den avtroppende dronningen kanskje mindre glad for. Hun skal nemlig mislike Wilders' fremmedfiendtlige holdninger sterkt. I sine taler har hun understreket behovet for toleranse og styrking av det flerkulturelle samfunnet.

– Wilders gjorde det dårlig i det forrige valget og har mistet innflytelse. Dette kan godt ha bidratt til dronningens beslutning om å abdisere nå, heter det i nyhetsbyrået Reuters' kommentar til tronskiftet i Nederland.

Les også: - Den norske og den nederlandske kongefamilien er nære venner

Folkefest

Statsminister Mark Rutte vil ikke at 30. april skal bli noen trist dag for nederlenderne og oppfordrer i stedet til folkefest på dagen for tronskiftet. Rutte skulle tirsdag lede et ekstra regjeringsmøte for å drøfte forberedelsene til innsettelsen av den nye kongen.

Kroningen av Willem-Alexander skal skje i kirken Nieuwe Kerk, som er nærmeste nabo til slottet i Amsterdam. En meningsmåling viser at to tredeler av nederlenderne har tillit til at han vil gjøre en god jobb.

Det er første gang på mer enn 100 år at Nederland får en mannlig statssjef. Den forrige kongen av Nederland var Willem III, som regjerte fra 1849 til sin død i 1890, og som også var storhertug av Luxembourg.

Personvernpolicy