Per Olaf Lundteigen om Icesave-dommen:- Enestående seier for islendingene i Icesave-striden

Jubel for Icesave-utfallet: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og Trygve Slagsvold Vedum da det islandske Senterpartiets Sigmundur Gunnlaugsson og Höskuldur Thórhallsson besøkte Storinget i 2009. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Jubel for Icesave-utfallet: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og Trygve Slagsvold Vedum da det islandske Senterpartiets Sigmundur Gunnlaugsson og Höskuldur Thórhallsson besøkte Storinget i 2009. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har hele tiden protestert mot at islandske skattebetalere skulle betale for finansakrobatenes Icesave-skandale. Per Olaf Lundteigen var på Island da Icesave-dommen falt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Milliardstriden om Icesave:

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island og en forvaltningskapital på åtte-ni ganger Islands brutto nasjonalprodukt.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget og deretter Islands president og folkeavstemninger i flere runder.

ESA kommer: 26. mai 2010 kom EFTAs overvåkingsorgan ESA fram til at EØS-avtalen forplikter Island til å punge ut.

Sto imot: 2. mai 2011 svarte den islandske regjeringen på ESAs utspill. Island avviste ESAs påstander.

ESA slo tilbake: 10. juni 2011 fattet ESA sin endelige beslutning om at Island må betale Icesave-innskyterne. Dermed var det opp til islendingene å bøye seg eller bli trukket for EFTA-domstolen. Island valgte å stå løpet ut.

28. januar 2013 falt dommen i EFTA-domstolen. Den frikjente Island fra anklagene fra ESA.

- Det er utrolig enestående. Det islandske folket har i to omganger stemt ned forslag om en Icesave-avtale og den islandske presidenten sto fast mot kapitalens krav, trass i at den islandske regjeringen gikk inn for å la staten ta økonomisk ansvar for Icesave-konkursen. Og nå har de brakt dette fram til seier!

Det sier Senterpartiets stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen - som faktisk var på Island idet EFTA-domstolen mandag fattet sin avgjørelse i Icesave-striden.

Domstolen slo fast at Island ikke var forpliktet til å bruke skattepenger på å punge ut inntil 30 milliarder norske kroner i erstatning etter konkursen i den private Icesave-nettbanken.

Det er stikk i strid med det EFTAs overvåkingsorgan ESA, EU, Nederland, Storbritannia og i lang tidNorges regjering hevdet.

Les: Island vant Icesave-striden i EFTA-domstolen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt press på Island

Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) ville ha Island til å undertegne en avtale med Nederland og Storbritannia om at staten skulle betale for konkursen i den private Icesave-banken. Også søsterpartiene deres på Island, som sitter i regjering, sto for det samme.

Lundteigen og senterpartiene i Norge og Island har derimot stått fast på at staten ikke skal plukke opp regningen for finansakrobatenes fallitt på Island.

Her hjemme ville ikke Arbeiderpartiet og SV la Det internasjonale pengefondet IMF utbetale hardt tiltrengt kriselån til Island etter finanskrisen i 2008, før islendingene hadde undertegnet en Icesave-avtale som innebar at staten utbetalte erstatninger til Icesave-kunder i Nederland og Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Islandsk raseri mot Kristin Halvorsen

- Ikke snakk om

I ettertid har EFTA-domstolen altså slått fast at den betingelsen ikke kan begrunnes med brudd på EUs regelverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da jeg den gangen gikk inn for at Norge skulle hjelpe vårt kriserammede naboland med direkte lån uten å gå om IMF, og uten betingelser om Icesave-avtale, var det ikke snakk om. Slike lån fikk Island derimot fra Polen og Færøyene, sier Lundteigen til ABC Nyheter fra Reykjavik nå.

Les også: Senterpartiene gikk inn for kriselån

- Rettet opp skakkjørt økonomi

- Islendingene visste hva staten har ansvar for, hva folket har ansvar for, og motsto den internasjonale kapitalens krav. Jeg er glad for den standhaftigheten Islands Senterparti har vist i denne saken, sier Lundteigen.

- I denne striden sto de øvrige stortingspartiene sammen om støtte til Island, mens Ap og SV var imot, minner han om.

Les også: Islandsk bitterhet over ultimatum fra Norge

Nå har Norge snudd

Etter hvert som det ble klart at det islandske folket i to folkeavstemninger forhindret Icesave-avtaler som regjeringen på Island ønsket å inngå, har lån fra Pengefondet IMF blitt utbetalt.

Island har i motsetning til andre land der staten har tatt regninga for finanskapitalens kollaps, kommet langt i å rette opp sin skakkjørte økonomi.

Og den norske regjeringen har justert sine holdninger og uttalte seg på Islands side i rettssaken ESA brakte Island inn for i EFTA-domstolen.

Les alt om Icesave-striden