Nå er Nord-Korea i detalj på Google

Nord-Koreas hovedstad Pyongyang er nå godt kartlagt og tilgjengelig på Google Maps for alle som vil ta en titt. Også andre steder, slik som landets omstridte arbeidsleirer, er tegnet inn i kartene. Foto: Google Maps / Skjermdump
Nord-Koreas hovedstad Pyongyang er nå godt kartlagt og tilgjengelig på Google Maps for alle som vil ta en titt. Også andre steder, slik som landets omstridte arbeidsleirer, er tegnet inn i kartene. Foto: Google Maps / Skjermdump

Nå er det lukkede landet Nord-Korea åpnet betydelig for innsyn - med veier, t-banestasjoner, Gulag-leirer og hele pakka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før tirsdag var Nord-Korea på Google Maps et trist syn. Landet, som var kjent som det siste landet i verden hvor Google Maps hadde svært lite informasjon plottet inn, har nå fått en betydelig oppgradering på kartfronten

Men det er ikke Google selv som har tegnet inn det svært isolerte landets severdigheter, transportruter, sykehus og arbeidsleire.

Les også: Nord-Koreas leder lover radikale grep i økonomien

- Kartet er ikke perfekt

Ifølge Jayanth Mysore, produktsjef i Google Map Maker, er det en privat gruppe med kartografer som frivillig har tatt på seg det flere år lange arbeidet med å få Nord-Korea fram i offentlighetens lys.

- Til å bygge dette kartet har et samfunn med kartografer kommet sammen i Google Map Maker for å gi sitt bidrag til ting som navn på veier og steder av interesse. Denne innsatsen har vært aktiv i Map Maker i noen få år og i dag er det nye kartet over Nord-Korea klart og tilgjengelig på Google Maps, sier Mysore i et blogginnlegg mandag.

Omtalen av det nye kartet har hittil vært mye fokusert rundt inntegningen av fire enorme arbeidsleire, Gulag-leirer, som styret i Pyongyang ikke har bekreftet eksistensen til.

Bukchang Gulag, Yodok Gulag, Hwasong Gulag og Hoeryong Gulag er alle avmerket som enorme størrelser i det nordkoreanske kartet på Google Maps.

Produktsjef Mysore sier i blogginnlegget at Google vet kartet ikke er perfekt, men at en av de spennende tingene med kartet er at verden er et sted som er i konstant endring.

- Vi oppfordrer folk over hele verden til å fortsette å hjelpe oss med å forbedre kvaliteten på disse kartene, sier han.

Les også: Nord-Korea: - En virkelig trussel mot USA

Viktig for Sør-Korea

De frivillige som lagde kartet skal ha jobbet fra utsiden av Nord-Korea. Kartografene brukte informasjon som allerede var offentlig, slikt som eksisterende analoge kart, satellittbilder og andre Internett-baserte informasjonskilder.

- Det å lage kart er et avgjørende første skritt på veien til å hjelpe folk med å få mer informasjon om en del av verden som er ukjent for dem. Mens mange mennesker rundt omkring i verden er fascinert av Nord-Korea, så er disse kartene spesielt viktig for innbyggerne i Sør-Korea som har sine forfedre eller slektninger boende der, sier Mysore.

Også tidligere er det laget kart over Nord-Korea. Siden april 2007 har kartet «North Korea Uncovered», blitt lastet ned over 250.000 ganger. Men dette er altså første gang Nord-Korea har vært tegnet i så stor detalj på Google Maps.

Google Street View i Nord-Korea må du nok imidlertid fortsatt vente på.

Personvernpolicy