Flykter til ferieparadis

Barn fra Rohingyafolket ser gjennom vinduet på en buss etter at de ble reddet av thailandske myndigheter i Songkhlaprovinsen sør i Thailand fredag 11. januar. Foto: Scanpix/AP.
Barn fra Rohingyafolket ser gjennom vinduet på en buss etter at de ble reddet av thailandske myndigheter i Songkhlaprovinsen sør i Thailand fredag 11. januar. Foto: Scanpix/AP.

Desperate båtflyktninger fra Burma ender opp i populære turistområder i Thailand. Nå vil Thailand stramme inn politikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen kom anslagsvis 200 flyktninger fra Rohingyafolket i Burma til øya Koh Racha Noi i Thailand, melder Phuket Gazette.


Racha Noi ligger omkring 25 kilometer sør for Kapp Phromthep, den sørligste delen av Phuket. Øya er en populær destinasjon for turister på dagsutflukter.

De 200 er blant tusener fra det forfulgte Rohingyafolket som risikerer livsfarlige reiser i skrøpelige båter for å komme seg vekk fra Burma.

Nå vil Thailand stramme inn politikken overfor båtflyktningene, og avvise eventuelle flere båtflyktninger fra Rohingyafolket, uttalte en høytstående tjenestemann mandag.

- Den thailandske marinen vil fra nå av være strengere med dem og vil ikke lenger tillate dem å komme til land, sier generalsekretær i det nasjonale sikkerhetsrådet, Paradorn Pattanathabutr, til AFP.

- Hvis vi finner dem sørger vi for mat, vann og andre nødvendigheter, slik at de kan reise videre til sine mål, legger han til.

Les også: - Buddhister utslettet en hel landsby

Masseflukt

En eksplosjon i spenningene mellom de buddhistiske og muslimske samfunnene i Burmas vestlige delstat Rakhine siden juni 2012 har ført til masseutvandring av muslimske rohingyaer, de fleste på vei til Malaysia, melder AFP.

Mer enn 1000 har blitt internert i Thailand etter å ha nådd landets kyster. Paradorn sier de som allerede er internert vil få tillatelse til å bli værende i Thailand i seks måneder ved immigrasjonssentre eller lokale politistasjoner, mens regjeringen samarbeider med FNs høgkommissær for flyktninger for å finne tredjeland som er villige til å ta dem imot.

Den tøffere linjen kommer en uke etter at thailandske myndigheter uttalte at de etterforsket påstander om at represenanter for hæren var involvert i smugling av båtflyktningene.

Les også: Over 80 drept i voldsbølge i Myanmar

Forfulgt minoritet

FN beskriver Rohingya som en av verdens mest forfulgte minoritetsgrupper.

De har i årevis strømmet ut av Burma til nabolandet Bangladesh og - i stadig større grad - til Malaysia der muslimer er i flertall.

Burma betrakter sin befolkning på nærmere 800.000 rohingyaer som ulovlige innvandrere fra Bangladesh og nekter dem statsborgerskap. FN anslår at nærmere 13.000 båtflyktninger forlot Burma og Bangladesh i 2012. Enkelte mistet livet på den farlige sjøreisen.

Thailand har tidligere blitt kritisert for å avvise Rohingya-flyktninger.

Les også: HRW: Muslimer utsatt for grov vold i Myanmar


Personvernpolicy