Troms Kraft saksøker revisor etter milliardtap

Troms Kraft har tapt penger og saksøker revisoren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
Troms Kraft har tapt penger og saksøker revisoren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Troms Kraft stevner revisoren for datterselskapet Kraft & Kultur for 1,8 milliarder svenske kroner etter tapene selskapet er blitt påført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i slutten av 2011 at feilene i regnskapet til Kraft & Kultur ble avdekket.

Tirsdag holdt Troms Kraft en pressekonferanse, der det ble opplyst at selskapet krever nærmere 1,8 milliarder svenske kroner av revisorselskapet Grant Thornton Sweden AB og revisor Elisabeth Simonsson.

– Brøt loven

Bakgrunnen for stevningen er at Troms Kraft mener revisjonen ikke er utført i henhold til svensk aksjelov, svensk regnskapslovgivning og god revisjonsskikk i Sverige.

– Revisjonen har godkjent at Kraft & Kultur har blitt fremstilt som et lønnsomt selskap, mens det i virkeligheten var insolvent. Troms Kraft er blitt påført et betydelig økonomisk tap som følge av revisors uaktsomhet. Derfor stevner vi Grant Thornton inn for retten, sier konstituert konsernsjef Semming Semmingsen i Troms Kraft.

Saken gjelder regnskapsårene fra og med 2003 til og med 2010, og stevningen sendes Stockholms tingsrätt tirsdag, opplyser Troms Kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser fram til rettssak

Revisjonsselskapet Grant Thornton avviser milliardkravet fra Troms Kraft i forbindelse med Kraft & Kultur-saken.

Det opplyser informasjonssjef Lisbeth Larsson i Grant Thornton Sweden AB til NTB.

– En rapport fra Ernst & Young viser at revisoren flere ganger har rapportert om mangler i den interne kontrollen, noe selskapet ikke har lyttet til, sier Larsson.

Hun sier selskapet ser fram til at domstolen skal vurdere ansvarsforholdene i saken.

– Vi ser svært alvorlig på dette, for det er snakk om mye penger. Og vi har sett på våre rutiner for å finne ut om noe kunne vært gjort annerledes, forteller informasjonssjefen.

Troms Kraft krever nærmere 1,8 milliarder kroner – drøyt 1,5 milliarder norske kroner – av den svenske revisoren for selskapet Kraft & Kultur. Troms Kraft er påført store tap som følge av det selskapet mener var feil begått i revisjonen.