Irans rom-ape vekker atomfrykt

Irans bruk av avansert raketteknologi til å sende en ape ut i rommet bekymrer USA. Den samme teknologien kan brukes til militære formål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Iran tok mandag et «stort skritt» i retning av å sende mennesker ut i rommet innen 2020, da landet lyktes å sende en ape ut av jordens atmosfære, sier Irans forsvarsminister Ahmad Vahidi til statlig fjernsyn, melder nyhetsbyrået AFP.


Amerikanske myndigheter sier på sin side at dersom rapporten stemmer kan Iran ha brutt med en FN-resolusjon som forbyr landet fra enhver aktivitet knyttet til ballistisk raketteknologi.


Den arabisk-språklige kanalen Al-Alam og andre iranske nyhetsbyråer sier apen vendte tilbake i live mandag, etter å ha blitt skutt opp i kapsel til en høyde av 120 kilometer.

Et tidligere forsøk på å sende en ape ut i rommet i 2011 mislyktes, uten at det ble gitt noen offisiell forklaring.

Iran annonserte planene om sende en ape ut i rommet i midten av januar. Det sies å være ledd i forberedelser til en bemannet romferd, som er planlagt innen 2020.

Les også: Iran sendte ape ut i rommet

Bekymring

I Washington sier det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Victoria Nuland at hun ikke kan bekrefte om oppskytningen har funnet sted.

Men hun uttaler: «Vår bekymring for Irans utvikling av teknologi som kan sende farkoster ut i rommet tør være kjent».

«Enhver slik rakett som kan sende objekter ut i bane er direkte relevant for utviklingen av langdistanse ballistiske missiler... de er nærmest identiske og kan erstatte hverandre». FN-resolusjon 1929 forbyr Iran fra slikt arbeid, legger hun til.

Irans romprogram bekymrer vestlige land, som frykter at det kan brukes til å utvikle ballistiske missiler som kan bære kjernefysiske stridshoder. Man mistenker at slike blir utviklet i hemmelighet.

Les også: Iran vil sende ape ut i verdensrommet

Stoppordre

Den samme teknologien som brukes i romraketter kan også brukes i ballistiske missiler.

Sikkerhetsrådet har pålagt Iran en nærmest total stoppordre på atom- og romteknologi siden 2007.

Iranske myndigheter har gjentatte ganger avvist at landets atom- og forskningsprogrammer skjuler militære ambisjoner.

Irans tidligere satellittoppskytninger, Omid i februar 2009, Rassad i juni 2011 og Navid i februar 2012 ble fordømt av Vesten, som anklaget landet for «provokasjon».

I midten av mai i fjor annonserte Iran planene om å skyte opp en eksperimentell observasjonssatellitt, Fajr, innen en uke. Det skjedde ikke, og Iran ga ingen forklaring på utsettelsen.

Personvernpolicy