- Én enkelt celle kan felle forbrytere

ENKLERE: En ny metode skal gjøre det lettere for politiet å avsløre kriminelle i fremtiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ENKLERE: En ny metode skal gjøre det lettere for politiet å avsløre kriminelle i fremtiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Med en ny teknikk kan forskere lese en persons genetiske fingeravtrykk ut fra én enkelt celle. Metoden skal også kunne brukes til fosterdiagnostikk og til å avsløre kreft svært tidlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNA og genom

DNA (deoksyribonukleinsyre) er arvestoffet som kontrollerer prosessene i alle levende organismers celler. DNA finnes vesentlig i cellekjerner.

Genom, en celles totale mengde av genetisk materiale, dvs. samtlige gener på alle kromosomer. Også brukt om et enkelt (haploid) sett kromosomer.

Kilde: Snl.no

Det er forskere fra Harvard University i USA som står bak den nye teknikken som skal revolusjonere DNA-analyser.

Mens politiet lenge har vært i stand til å identifisere og felle forbrytere ut fra en DNA-profil basert på en dråpe blod eller ett enkelt hårstrå, kan de i fremtiden klare seg med mye mindre, skriver Videnskab.dk.

Den nye teknikken gjør det mulig å lese en persons genetiske fingeravtrykk ut fra så lite som én enkelt celle. Dermed stilller det mye mindre krav til prøvene politiet skal ha med hjem fra et gjerningssted.

- Hvis du gir meg én enkelt celle fra en person, kan jeg gi deg 93 prosent av den persons genom. Og er det en enkelt mutasjon i genomet, kan jeg finne den med 70 prosents sikkerhet. Det er et kjempefremskritt, sier Harvard-professor Xiaoliang Sunney Xia i en pressemelding på universitetets nettsider.

Kreft- og fosterdiagnostikk

Men forskerne ser også andre muligheter med den nye teknikken. For eksempel skal den kunne brukes til å identifisere kreft i langt tidligere stadier enn man kan i dag.

Forskerne ser også for seg at de kan utføre fosterdiagnostikk på en bedre og tryggere måte ved bare å se på en celle.

Les også: Ny metode kan avsløre hvordan forfedrene våre så ut

- Vil være helt risikofritt

Peter K. A. Jensen er spesiallege i klinisk genetikk ved Aarhus Universitetshospital i Danmark, ser stort potensial i den nye teknikken.

- Man har i mange år arbeidet på en ny metode til prenatal diagnostikk, hvor man i stedet for å ta en prøve fra morkaken eller fostervannet, kan nøye seg med å ta en blodprøve fra moren. Det vil være en helt risikofri metode, sier han til Videnskab.dk.

Dette vil være mulig fordi celler fra fosteret går via morkaken over i morens blod i løpet av graviditeten.

- Den nye teknikken fra Harvard kunne tenke seg å bli relevant i sammenheng med fosterceller i morens blod, men først når vi faglig og etisk er klare til å håndtere det faktum at vi står med hele genomet fra en ufødt person, sier Peter K. A. Jensen til nettstedet.

Personvernpolicy