Høyre vil fleksiblisere, men:

- Høyre vil tillate maksimum 400 timer overtid i året

Avdramatiserer Høyres arbeidstidspolitikk: Torbjørn Røe Isaksen (bildet). Men på Høyres landsmøte kan mye skje. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix.
Avdramatiserer Høyres arbeidstidspolitikk: Torbjørn Røe Isaksen (bildet). Men på Høyres landsmøte kan mye skje. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix.

Torbjørn Røe Isaksen vil myke opp arbeidstidsbestemmelsene, men forsikrer at Høyre vil holde fast på dagens tak på 400 timer overtid i året. Landsmøtet kan komme til noe annet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kommer ikke til å øke den lovlige maksgrensen for overtid på 400 timer i året. Det forsikrer Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen overfor ABC Nyheter.

Lørdag lovet Høyre-leder Erna Solberg oppmyking av arbeidstidsbestemmelsene, noe som vekker uro i fagbevegelsen.

Men det har vært uklart hva som ligger i forslaget til partiprogram, der det heter at Høyre vil myke opp rammene for hvilken arbeidstid man kan avtale.

Røe Isaksens forsikring om å holde fast ved dagens maksimumsgrense for hele året, står ikke i programutkastet. Derimot foreslås Høyres største fylkesparti, Oslo, sterkere frislipp enn det programkomiteen har kommet fram til.

Les også: Høyre vil myke opp rammene

- Kan forhandle bort alt

Nå forklarer lederen av Høyres arbeidslivsutvalg, Torbjørn Røe Isaksen, hva som etter hans mening ligger i kortene hvis Høyre overtar roret etter høstens stortingsvalg.

- I Arbeidsmiljøloven har du tre nivåer å avtale overtid på. Et visst antall timer kan du avtale individuelt. Hvis du er organisert lokalt, kan de lokale tillitsvalgte forhandle fram mer, sier Røe Isaksen og avslutter:

- Så har du sentrale fagorganisasjoner med over 10.000 medlemmer. De kan forhandle seg bort bort alle bestemmelsne i arbeidsmiljøloven, for eksempel til den søkalte nordsjøturnusen.

Vil gi mer spillerom

- Vi foreslår ikke at den enkelte arbeidstaker fritt skal få forhandle seg fram til arbeidstid, men at du kan jobbe mer i enkelte perioder, sier Røe Isaksen.

- Vi vil at den enkelte arbeidtaker skal kunne forhandle seg fram til mer enn dagens grense på 200 timer og at lokale tillitsvalgte skal få forhandle fram mer enn 300 timer, sier han.

- mens sentral org kan forhandle seg fram til for eksempel nordsjøturnus.

- Rører ikke maksgrensa

- Hva skal arbeidsgiveren kunne avtale med den enkelte på arbeidsplasser uten fagforening?

- Individuell vil vi gi mulighet til å avtale litt høyere timetall overtid enn i dag. Vi har ikke sagt nøyaktig hvor mye, men det blir ingen dramatisk økning, svarer høyrepolitikeren.

De sentrale partene kan også i dag forhandle seg bort fra alle bestemmelser i AML.

Jeg ledet Høyres arbeidslivsutvalg som skrev denne delen av programutkastet.

- Kan det tenkes at Høyre i kommende periode vil øke arbeidsmiljølovens grense på 400 timer overtid i året?

- Maksgrensen på 400 timer kommer vi ikke til å røre, forsikrer Torbjørn Røe Isaksen.

Oslo Høyre vil mer

Det Røe Isaksen sier om maksgrensen, står ikke i programutkastet.

Derimot har Oslo Høyre vedtatt motforslag om arbeidslivskapitelet, der de krever mer liberalisering.

Fylkespartiet krever for det første å fjerne formuleringen om at «Høyre mener at det er en fordel med et organisert arbeidsliv og en høy organisasjonsgrad».

Dernest vil Oslo Høyre fjerne ønsket om «Dette skal ikke gå på bekostning av arbeidstakerne», i forbindelse med endringer Høyre vil ha i arbeidslovgivningen. For fylkespartiet mener lovendringene vil være en fordel for arbeidstakerne.

Oslo vil innføre mer fleksible overtidsregler, myke opp reglene for midlertidige ansettelser og liberalisere reglene for søndags-, helge og nattarbeid.

Les førsteutkastet til Høyres stortingsvalgprogram 2013-2017

Les Oslo Høyres endringsforslag

Les flere nyheter om stortingsvalget


Personvernpolicy