Touchpay-sjef er seriesvindler - driver fortsatt selskaper

Bjørn Reidar Holst har minst seks norske selskaper i Norge, fire av dem har adresse på Karl Johan. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
Bjørn Reidar Holst har minst seks norske selskaper i Norge, fire av dem har adresse på Karl Johan. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere Touchpay-eier Bjørn Reidar Holst (47) ble i forrige uke dømt til 15 måneders fengsel i Sverige. I Norge driver han fortsatt flere selskaper og etterforskes for svindel og momsunndragelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Touchpay-saken

Touchpay skulle ta hånd om betalingsterminaler og betalingstjenester for en rekke mindre selskaper, og opererte som forhandler for Nets (tidligere Bankenes betalingsentral).

I fjor sommer ble selskapet politianmeldt av flere kunder fordi Touchpay behold pengene på egen konto og ikke videresendte dem til sine kundene.

Nets har i ettertid utbetalt pengene Touchpay urettsmessig beholdt, og har meldt et krav på mer enn 6 millioner kroner til boet (som har mottatt samlede krav på mer enn 10 millioner).

Nets politianmeldte Touchpay 12. juli 2012.

I fjor høst avslørte Aftenposten at sentrale personer i Touchpay-systemet også var under etterforskning i tilknytning til gullsmugling til Norge.

I forrige uke skjerpet Svea Hovrätt dommen mot den svindelmistenkte nordmannen Bjørn Reidar Holst (47).

Her stadfestes hans tredje bedrageridom, og for andre gang siden 2001 idømmes han et forbud mot å drive næringsvirksomhet.

Holst har bodd i Sverige siden 1995, og den første saken mot ham starter allerede året etter.

Har skiftet navn

Etter flere ganger å ha blitt etterforsket og dømt for økonomisk svindel og bedrag øst for Kjølen, så har han nå flyttet virksomheten sin til Norge.

Fra høsten 2010 har han opprettet flere norske selskaper.

Holst er for tiden registrert på eiersiden i minst seks selskaper, viser firma- og regnskapsinformasjon. Alle har nylig skiftet navn.

Hvor nyttig det kan være med ulike selskaper og ulike adresser kan Holst ha lært i løpet av denne rettsprosessen. Et av vitnene forklarer da retten hvor viktig flotte adresser er for å vinne tillit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Holsts hovedselskap heter nå Norden group holding AS (tidligere Holst group holding). Det har adresse i den litt bortgjemte Pløens gate 4 i Oslo sentrum.

Men i tillegg har fire andre av selskapene hans en adskillig mer fasjonabel adresse: Karl Johans gate 8.

På skiltet i Oslos paradegate står det fortsatt Holst Group AS, men i offentlige registre heter selskapet Norden acquiring AS. Det selskapet har fem betalingsanmerkninger, bla. et nesten et år gammelt krav fra Skatt øst på 136.254 kroner.

Ukjent med svensk dom

Holst ble først offentlig kjent da kunder av betalingsterminal-selskapet Touchpay slo alarm etter at de ikke fikk utbetalt millioner av kroner. Kortbetalingene hadde blitt holdt tilbake av selskapet, viser boberetningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han eide Touchpay som nå granskes av bostyret og politiet for straffbare forhold. I bostyrets innberetning til Oslo byfogd i oktober i fjor, antydes det at Holst var reell eier av Touchpay også etter et raskt videresalg etter bare en måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Terminaleiere sporløst forsvunnet

I tillegg er Holst involvert i politiets etterforskning av momsunndragelse i en gullsmuglingsaffære hvor også Touchpays nye eier er innblandet, noe Aftenposten tidligere har avslørt.

Bostyrer Inger Marit H. Borch sier at de har fått midler fra Justisdepartementet til å etterforske Touchpay-eierne. Hun er derimot ikke kjent med den ferske dommen fra Svea hovrett (tilsvarende norsk lagmannsrett).

- Men jeg utelukker heller ikke at det er flere forhold som er ukjente for oss, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Betalingsterminal-firma etterforskes

I siste boinnberetning fremkommer det at samlede krav nå overstiger 10 millioner kroner.

Holst group har skiftet navn til Norden acquiring og har fått en fasjonabel adresse på Karl Johan. Foto: Ola Karlsen/ ABC NyheterHolst group har skiftet navn til Norden acquiring og har fått en fasjonabel adresse på Karl Johan. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har ikke lykkes å få fatt i Holst, men til avisen Dagens næringsliv sa han i fjor sommer at han ikke hadde noe med Touchpay å gjøre, og at han heller ikke har gjort noe galt.

Konfrontert med et mulig næringsforbud i Sverige, sier han:

- Dette er et næringsforbud som det vil bli slutt på når saken kommer opp om ikke så lenge, sa han til DN den 19. juli i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kunne ikke Holsts norske advokat, Morten Grønvigh, kommentere den nye svenske dommen og om det er aktuelt å anke saken videre:

«Jeg har ikke fått tak i klient enda. Jeg kan gi en tilbakemelding når jeg får tak i ham», heter det i en epost til ABC Nyheter på mandag ettermiddag.

Skylder på andre

Hovrettens avgjørelse i saken kom først den 21. januar i år, og den går ikke Holsts vei.

For her skjerpes fengselsdommen fra Västmanlands tingrätt på ett års fengsel. Den 47 år gamle nordmannen dømmes nå til ett år og tre måneder i fengsel. I tillegg opprettholder ankeinstansen de fem nye årene med næringsforbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tingrettens dom fra 20. september 2011 fastslår en at mannen har benyttet seg av en stråmann for å drive næringsvirksomhet.

Holst dømmes også for grov økonomisk kriminalitet ved ikke å bokføre minst 6,5 millioner svenske kroner fra november 2006 til juni 2007, og dermed heller ikke innbetalt 1,3 millioner i skatt.

Les også: Økokrim: Kriminelle spekulerer i dårlig politi

I dommen fremkommer det at Holst forsøker å skyve ansvaret over på andre, men en rekke vitnemål avslører at han har vært selskapets hovedmann og bevisst brutt loven.

Også Hovretten fastslår at 47-åringen har vært den reelle eieren, og avviser hans påstand om kun å ha vært ansatt i selskapet «Svensk Husmontage i Stockholm AB».

Dommerne legger også vekt på at Holst allerede var idømt seks års næringsforbud som følge av en tidligere dom. Fra 18. april 2001 til 17. april 2007 hadde han ikke lov til å drive, eie eller kontrollere noen næringsvirksomhet i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dommen fra 2001 ble han også dømt til et år i fengsel for blant annet tvang og bedrageri mot fem selskaper, samt skattesvindel.

Året før, den 4. mai 2000, ble han også dømt for bedrageri og brudd på bokføringsloven på 90-tallet. Da fikk han bare en betinget dom, men denne ble gjort om til fengsel i dommen året etter.

Heller ikke i noen av dommene fra tidlig 2000-tall erkjenner Holst noen skyld.