Åpen for alle - alltid

Vukicevic-nei fra friidrettsforbundet

Anstein Gjengedal, leder av påtalenemnda i Antidoping Norge, på en pressekonferanse på Ullevaal Stadion mandag kveld. Antidoping Norge har konkludert at Petar Vukicevic (innfelt) ikke blir tiltalt etter de omstridte e-postene. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Anstein Gjengedal, leder av påtalenemnda i Antidoping Norge, på en pressekonferanse på Ullevaal Stadion mandag kveld. Antidoping Norge har konkludert at Petar Vukicevic (innfelt) ikke blir tiltalt etter de omstridte e-postene. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Friidrettsforbund vil ikke lenger samarbeide med Petar Vukicevic. Beslutningen ble tatt etter hektisk møtevirksomhet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Vukicevic-saken:
 • 12. november: Dagbladet publiserte saken om Petar Vukicevics e-postkommunikasjon med sin serbiske legevenn, der friidrettstreneren, blant annet, spurte om forhold rundt forbudte stoffer.
 • 15. november: Norges Friidrettsforbund (NFIF) kalte Petar Vukicevic hjem fra en treningssamling i Sør-Afrika for å få trenerens forklaring i saken. Samtidig ba forbundet Antidoping Norge (ADN) om å gjenoppta granskningen av e-postsaken, som ADN henla i fjor.
 • 17. november: Dagbladet gjenga oversettelser av flere eposter sendt mellom Petar Vukicevic og hans serbiske legevenn Srdjan Djordjevic. Vukicevic hevdet via sin advokat at epostene er manipulert.
 • 19. november: Vukicevics ekskone, Turid Syftestad, var i samtaler med Antidoping Norge og skal ha navngitt to konkrete utøvere i forbindelse med saken. Samtidig bekjentgjorde NFIF i en pressemelding at Petar Vukicevic var permittert fra trenerjobben i forbundet som følge av anklagene.
 • 20. november: Vukicevic-familiens tidligere lege, Seyed Hosseini, hevdet i et Dagbladet-intervju at han var mannen som testet hormonverdier på en kvinnelig friidrettsutøver under Petar Vukicevic i 2002 og 2003, slik det er beskrevet i epostene. Petar Vukicevic uttalte seg første gang offentlig og bedyret sin uskyld i saken.
 • 22. november: Petar Vukicevic var i samtaler med Antidoping Norge.
 • 23. november: Vukicevics advokat klaget Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter publisering av en 2011-video der Vukicevic innrømmet å ha spurt en trenervenn om doping.
 • 27. november: Søsknene Christina og Vladimir Vukicevic gikk på en pressekonferanse ut med full støtte til faren Petar, la all skyld i saken over på moren og kalte det hele en tragisk familiesak.
 • 29. november: Tidligere friidrettsutøver Einar Inge Aasen hevdet han i 2001 hadde samtaler om dopingbruk med Petar Vukicevic. Friidrettspresident Svein Arne Hansen sa at dersom beskyldningene stemmer, kan ikke forbundet reengasjere Petar Vukicevic som trener.
 • 28. januar: Påtalenemda i Antidoping Norge henla saken mot Vukicevic. De mener den er foreldet og har ikke funnet grunnlag for at det har skjedd brudd på antidopingbestemmelsene innenfor foreldelsesfristen.
 • 28. januar: Vukicevic får beskjed om at han ikke reengasjeres av NFIF.

Det skjedde timer etter at Antidoping Norge hadde henlagt saken mot hekketreneren.

Noe senere fikk han beskjeden fra sin tidligere arbeidsgiver. Vukicevic hevder at hans ekskone har forfalsket eposter som setter ham i et dårlig lys når det gjelder interesse for doping og dopingmidler. Ekskona tilbakeviser alle disse påstandene.

Les også: Vukicevic-saken foreldet og henlagt igjen

Ikke forenlig

– Vi har hele tiden sagt at vi ville avvente vår beslutning til Antidoping Norge hadde avsluttet saken. Beslutningen er endelig for friidrettsforbundets del. Men vi måtte være veldig nøye med vår kommunikasjon. Det føler jeg også at vi har vært, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

– Saken er henlagt, men det er heller ikke funnet grunnlag for at epostene er manipulerte. Innholdet er ikke forenlig med våre verdier, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Friidrettsforbundet kommer ikke til å legge seg direkte opp i om Vukicevic fortsetter som trener for barna Christina og Vladimir på klubbplan.

Les også: Vukicevic ute uansett

Stopp

I en pressemelding skriver friidrettsforbundet dette: «Hekketrenerens kontrakt gikk ut 31.12.2012. Norges Friidrettsforbund har etter en helhetsvurdering besluttet at Petar Vukicevics engasjement som fagansvarlig for hekk ikke fornyes. Petar Vukicevic er informert om avgjørelsen».

«Antidoping Norge har henlagt saken på bakgrunn av foreldelsesfristen. Men de har samtidig uttalt at de ikke har funnet grunnlag for at epostene er manipulerte. Antidoping Norge beskriver epostkorrespondansen som et avansert dopingregime med bruk av testosteron og veksthormon».