Brasil i sorg etter nattklubb-brann

Tragedien som tok livet av over 230 mennesker setter sikkerhet på dagsorden i Brasil. - Nødutgangene virket ikke. En jente døde i armene mine, forteller en overlevende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasilianerne sørger mandag over ofrene i nattklubb-brannen i den lille universitetsbyen Santa Maria. Minst 230 mennesker døde og over 100 ble skadd. Mange kjemper fremdeles for livet etter tragedien.

Sjokkerte overlevende, de fleste studenter i Santa Maria, beskriver hvordan store mengder nattklubbgjester ble trampet i hjel eller døde av røykforgiftning da flammer og stengte utganger skapte panikk.

Ifølge myndighetene er 233 mennesker bekreftet døde og 116 skadd etter brannen. Helseminister Alexandre Padilha fortalte journalister at myndighetenes førsteprioritet er å redde de livene som fremdeles kan reddes.

Brasils president Dilma Rousseff, som er tydelig preget av saken, valgte å avslutte sin deltagelse på en Europa-Latin Amerika-konferanse i Santiago, Chile, for å fly til Santa Maria.

- Det er en tragedie for oss alle. Jeg kan ikke bli her på konferansen, fordi min prioritet er det brasilianske folk, sa presidenten til journalister i Santiago.

Brasil avlyste et arrangement mandag som skulle lansere en 500 dagers nedtelling til neste års verdensmesterskap. Tragedien vil også bringe på banen sikkerhetsspørsmål i det Brasil også forbereder seg til å være vertskap for OL i 2016.

Dette er den dødligste brannen siden siden 2000, da en brann i et kjøpesenter og diskotek i den kinesiske byen Luoyang tok livet av mer enn 300 mennesker.

BAKGRUNN: Nattklubb brant i Brasil

- Eksploderte i løpet av sekunder

Brannen brøt ut natt til søndag da nattklubben Kiss arrangerte en universitetsfest.

Overlevende Michelle Pereira har fortalt at brannen startet da et bandmedlem fyrte opp et lysbluss som satte fyr på taket. Flammene spredte seg raskt til resten av rommet.

- Brannen startet i det små, men i løpet av sekunder eksploderte den. De som var i nærheten av scenen kunne ikke komme seg ut. Alle dyttet, sier en annen overlevende, Taynne Vendruscolo, ifølge AFP.

Bransjef Guido de Melo i Santa Maria har opplyst at mange mennesker ble trampet i hjel da folk forsøkte å komme seg ut. Andre ble kvalt av røyken.

Han fortalte videre at sikkerhetsvakter hadde hindret folk fra å komme seg ut av klubben, noe som skapte panikk.

Ifølge besøkende hindret vaktene gjestene fra å forlate klubben, ved å holde nødutgangene låst, for å forhindre at de dro fra klubben uten å betale for drinkene sine.

Les også: - Sikkerhetsvakter hindret folk i å rømme fra brannen

- En jente døde i armene mine

- Det var helt forferdelig. Jeg mistet en veldig kjær venn, sier Mattheus Bortolotto, en ung tannlege, til en lokal TV-stasjon.

- Nødutgangene virket ikke, og jeg mistet vennen min i forvirringen som oppstod. Så døde en jente i armene mine. Jeg kjente at hjertet hennes sluttet å slå, sier han.

Bortolotto forteller at panikken inne i klubben spredde seg til utsiden.

- Metallbarrierene de brukte til å holde køen i orden da gjestene var på vei inn, blokkerte veien for folk som prøvde å komme seg ut. Folk dyttet hverandre, falt ned og knuste hverandre. Og folk som var bak i klubben var simpelthen fanget, forteller Bortolotto videre.

- En venn av meg klarte å komme seg ut av klubben, men så fikk han hjerteinfarkt og døde, sier Ana Paula Miller, en 19 år gammel ingeniørstudent til AFP.

Døde fraktet til sportsstadion

Brannmannskaper brukte slegger for å slå seg inn i murbygningen for å få folk ut raskere. Men for mange var det allerede for sent.

Ofrenes kropper ble tatt med til et sportsstadion som politiet stengte av for å holde sørgende slektninger ute.

Utenfor stadion stod pårørende og ventet på nyheter om savnede kjære.

- Min sønn er død, min sønn er død, gråt en mor før hun besvimte etter å ha funnet navnet til sønnen på listen over døde.

- Jeg er traumatisert

Max Muller, som gikk forbi den brennende nattklubben og begynte å filme noe av kaoset utenfor klubben, forteller til AFP at han var vitne til at folk forsøkte å hjelpe hverandre, men ikke visste hva de gjorde:

- Jeg er traumatisert. Det er vanskelig å glemme det jeg har sett. Folk som prøvde å komme seg ut, som stoppet for å gi andre hjerte-lunge-redning, men som ikke visste hvordan de skulle gjøre det.

- Det er forferdelig å se så mange døde mennesker, barn, på bakken. Folk som gråter, andre som kaster opp og noen som ikke kan puste, sier han til AFP.

(Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Leni Aurora Brækhus.)

Personvernpolicy