Statoil og BP trosset terrortrussel i Algerie

Mokhtar Belmokhtar er lederen av gruppen AQIM, som også sto bak en terrortrussel mot Staoil i 2011. Foto: NTB scanpix
Mokhtar Belmokhtar er lederen av gruppen AQIM, som også sto bak en terrortrussel mot Staoil i 2011. Foto: NTB scanpix

Statoil og BP trosset en konkret trussel fra islamister som truet med å sprenge et fly som fraktet norske og britiske ansatte til olje- og gassanleggene i Algerie. Det viser et brev som VG har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trusselen kom i september 2011 fra al-Qaidas avlegger i Nord-Afrika, AQIM. Gruppen ledes av blant andre Mokhtar Belmokhtar, mannen som antas å stå bak angrepet mot In Aménas. Trusselen gikk ut på at man skulle angripe et charterfly som oljeingeniører fra en rekke selskaper bruker mellom Gatwick-flyplassen i London og Hassi Messaoud i Algerie.

Trusselen ble først kjent via epost som amerikanske sikkerhetsstyrker sendte til olje- og gasselskaper samt ambassader i Nord-Afrika. Eposten ble 15. september 2011 omtalt på bransjenettstedet Arabianoilandgas.com. Dagen etter sendte amerikansk UD ut hastevarsel. Flere selskaper innførte umiddelbart forbud mot at ansatte skulle bruke denne flygingen. Men BP og Statoil valgte å trosse trusselen.

VG er kjent med at Statoil mottok skriftlige bekymringsmeldinger fra ansatte. Den norske ambassaden i Algerie vil ikke kommentere trusselbildet. Det vil heller ikke Statoils fungerende landsjef Rolf Magne Larsen. Han sier at svar vil foreligge etter at evalueringen i Algerie, Norge og Storbritannia er ferdig.

Men BPs kommunikasjonsavdeling bekrefter trusselen. Der får VG opplyst at BP og Statoil fulgte det algeriske selskapet Sonatrachs vurdering.

Personvernpolicy