Forretningsmann sier han ble bedt om å skyte Palme

DREPT: Statsminister Olof Palme under et besøk i Norge. 28. februar 1986 ble Palme drept i et attentat. (Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix)
DREPT: Statsminister Olof Palme under et besøk i Norge. 28. februar 1986 ble Palme drept i et attentat. (Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix)

En svensk forretningsmann og våpenekspert sier i et intervju at han ble bedt av en venn om å skyte Sveriges statsminister Olof Palme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vennen var på dette tidspunktet, da forespørselen kom, politimann i bydelen Norrmalm i Stockholm. Etter drapet på Palme i februar 1986, var det lenge en teori og et rykte at det fantes en gruppe svenske politifolk som skulle ha stått bak drapet.

– Jeg vet at det fantes en politikonspirasjon om å skyte Palme. Jeg sier ikke at jeg tror det. Jeg vet det. Jeg ble nemlig selv bedt om å utføre drapet, sier mannen i et intervju i Aftonbladet.se søndag.

Forespørselen skal ha kommet under en middag som mannen hadde med sin bekjente etter riksdagsvalget 15. september 1985, da Palme ble gjenvalgt som statsminister. I midten eller siste halvdel av september, sier mannen.

Les også: Tipset om Palme-mordet før sin egen død

Etter at han avslo, har han aldri truffet sin bekjente igjen.

Intervjuet er ikke egentlig gitt til Aftonbladet, men til forfatteren og journalisten Gunnar Wall, som har vært i kontakt med mannen i flere måneder. I intervjuet kalles mannen «Johan».

Les også: Trodde hun visste hvem som drepte Palme

Mannen opplyser at han en gang i 1988 forsøkte å fortelle historien til en etterforsker i den spesielle Palmegruppen i det svenske politiet. Ifølge «Johan» ble etterforskeren irritert og ga uttrykk for at han ikke var interessert.

Siden har Johan tiet, sier han. Men han er villig til å forklare seg nå, om etterforskerne er interessert.

Personvernpolicy