Åpen for alle - alltid

Norge flinkest til å «krige» for EU

Norge flinkest til å «krige» for EU
Norge flinkest til å «krige» for EU
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Norge ikke har noen militære forpliktelser overfor EU er det ingen land utenfor Unionen som bidrar mer til EUs militære operasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har stilt opp på tre av sju militære EU-operasjoner og har også stilt opp på en rekke sivile operasjoner i EU-regi.

Ingen andre land utenfor EU bidrar like mye som Norge med personell og utstyr til EUs militære operasjoner, skriver Klassekampen.

Ingen forpliktelser

Nå vil Sverige ha Norge med i EU-operasjonen i Mali for å trene opp de maliske regjeringsstyrkene til kamp mot ekstreme islamister.

– Norge har ingen forpliktelser til å delta i slike militæroperasjoner i utlandet, understreker jurist og EU-ekspert Fredrik Sejersted.

Les også: Marinejegere frykter å havne på bærtur

Konstitusjonelt problem

Han mener det er et konstitusjonelt problem at det ikke har vært eller er en mer åpen diskusjon om dette i Stortinget og offentligheten.

– Vi er i stigende grad avhengige av et samarbeid hvor vi ikke er med på å ta beslutningene. Planene legges uten oss, og Norge må bare avgjøre om vi ønsker å bidra til EUs planer i Mali og andre land, sier han.

Les også: Saksøker staten for å få ungdom med ADHD inn i forsvaret