Flere drept i uro etter dødsdommer i Egypt

TRAGEDIE: lørdag ble 21 personer dømt til døden i forbindelse med fotballopptøyene (bildet) i Egypt i fjor, som kostet 75 mennesker livet. Dommene har utløst stor uro i landet. (Arkivfoto: AFP)
TRAGEDIE: lørdag ble 21 personer dømt til døden i forbindelse med fotballopptøyene (bildet) i Egypt i fjor, som kostet 75 mennesker livet. Dommene har utløst stor uro i landet. (Arkivfoto: AFP)

Egypt har dømt 21 personer til døden for deres rolle under opptøyene på fotballstadion i Port Said i fjor der 75 mennesker mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 22 personer er drept, inkludert minst to politifolk, i uroen etter at dødsdommene lørdag ble kjent.

Tidligere er det i tillegg meldt at 176 er skadd. Pansrede militærkjøretøyer og militærpoliti er blitt utplassert i byen.

De to politifolkene ble skutt og drept utenfor fengselet i Port Said der de dødsdømte sitter innesperret. Skytingen skjedde etter at demonstranter samlet seg utenfor fengselet for å protestere mot dødsdommene. Statlige medier meldte om flere skudd.

Slektninger av de dømte forsøkte umiddelbart å storme fengselet der de holdes fanget, melder egyptisk TV først.

Bakgrunn: Jakter på de skyldige etter fotballtragedie i Egypt

Trykk her for å se video fra fotballopptøyene i Port Said i fjor.

Hæren utplassert

Informerte kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at hæren er blitt utplassert for å støtte politiet og for å beskytte offentlige bygninger i byen som ligger ved Middelhavet nordøst for Kairo.

Også det offisielle nyhetsbyrået MENA melder at hæren er på gatene for å gjenopprette ro og orden.

Hæren hadde tidligere utplassert styrker i havnebyen Suez som et svar på fredagens opptøyer og protester mot president Mohamed Mursi på toårsdagen for begynnelsen på oppstanden i Egypt.

Lest opp direkte på TV

Dødsdommene ble kunngjort lørdag, og statlig fjernsyn overførte domsavsigelsen på direkten.

Dommeren leste opp 21 navn som han sa var blitt «sendt videre til muftien», en frase som brukes om dødsdommer. De må alle godkjennes av Egypts øverste religiøse myndighet.

I alt 73 personer står for retten etter katastrofen 1. februar i fjor, der tilhengere og fotballbøller brakte sammen i noen av de verste fotballopptøyene i historien. Det var lagene Al-Masry og Al-Ahly som spilte. I opptøyer da kampen var over ble 74 mennesker drept.

Dommene for de gjenværende 54 tiltalte vil bli offentliggjort 9. mars, opplyste dommeren. Men dommene lørdag kan bidra til å redusere spenningen i det egyptiske samfunnet, mener nyhetsbyrået Reuters.

Fotballtilhengere og familiene til de mange dødsofrene i fjor hadde truet med demonstrasjoner og ny uro hvis de ikke ble fornøyd med dommene. Da dødsdommene ble lest opp, jublet familiemedlemmer som var samlet og ropte «Gud er stor!».

Personvernpolicy