Slottsplassen får ny grus til 70 millioner kroner

NY DEKKE: Regjeringen vil bruke 70 millioner kroner på rehabilitering av Slottsplassen, for å få slutt på at store mengder grus renner ned mot sentrum ved hvert regnskyll. (Foto: NTB scanpix)
NY DEKKE: Regjeringen vil bruke 70 millioner kroner på rehabilitering av Slottsplassen, for å få slutt på at store mengder grus renner ned mot sentrum ved hvert regnskyll. (Foto: NTB scanpix)

Etter flere tiår med uenighet gir nå regjeringen 70 millioner kroner for å få et nytt dekke før grunnlovsjubileet neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har tiden mellom 17. mai i år og 17. mai neste år. Vi har dårlig tid, men det skal vi klare, lovet fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), da hun møtte pressen på Slottsplassen etter statsråd fredag.

Regjeringen besluttet samme dag å bruke 70 millioner kroner på å fjerne den gamle grusen, grave opp den gamle asfalten som ligger under og fører til at grusen glir, og som også er full av miljøgifter, samt legge en ny grus med usynlig bindemiddel, slik at den ikke lenger glir.

– Nå skal det bli slutt på at grusen renner ned mot Universitet ved hver regnskyll og tetter dreneringer, sier Aasrud til NTB.

Kongen takket nei

Oppgraderingen av Slottsplassen har vært et stridstema i flere tiår. I 1995 gikk Stiftelsen Folkegaven til Det Kongelige Slott, med Gerhard Heiberg i spissen, inn for å steinlegge hele plassen som en folkegave til kongeparet i forbindelse med at de begge fylte 60 år to år senere.

Forslaget skapte så stor splid blant ulike instanser, at kongen til slutt takket nei til gaven.

Senere har oppgraderingen vært varslet både i 2009 og 2010, uten at pengene er blitt bevilget. Aasrud sier de mange ulike meningene om hvordan Slottsplassen skal være, har ført til at det har tatt så lang tid.

– Men nå har man funnet fram til en metode som alle mener er god, sier hun.

– Er kongen og dronningen fornøyd med at det blir grus og ikke brostein?

– Hva deres personlige ønske er, det vet jeg ikke, men jeg tror de er fornøyd. Men dette er ikke et prosjekt vi primært gjør for kongen og dronningen, men for folket som bruker plassen, sier Aasrud.

Hun sier plassen er populær å bruke blant folk, men at det i dag delvis er farlig å bevege seg på den, på grunn av alle gropene som dannes når regnet drar grusen med seg.

– Ifølge Riksantikvaren er også grus det mest riktige ved en rekonstruering, fordi denne type gamle eksersisplasser pleide å ha grus, forteller statsråden.

Les også: Slottet fikk nytt tak til 90 millioner

Spleiselag

Oppgraderingen er et spleiselag mellom staten og kommunen. Staten har ansvar for selve plassen, mens kommunen har ansvar for Slottsbakken, veien som leder opp til plassen. Oslo kommunes regning er anslått å komme på 21 millioner kroner, i tillegg til de 70 millionene regjeringen skal bruke.

Arbeidet starter 18. mai i år og skal pågå fram til 17. mai 2014.

Rehabiliteringen innebærer at plassen skal få et nytt fast toppdekke av stabilisert grus i et gjennomsiktig bindemiddel. I tillegg blir det utskifting av masse og ny drenering.

Les også: Slottet har fått ny adresse

Grusen vil få samme farge som den har i dag. Veier og fortau med tilknytning til den 15.000 kvadratmeter store plassen, skal også settes i bedre stand.

Statsbygg har ansvaret for oppgraderingen, som skal gjennomføre i nært samarbeid med Slottet og Riksantikvaren. Oppdraget vil om kort tid legges ut på anbud.

Personvernpolicy