Åpen for alle - alltid

Tre Statoil-medarbeidere bekreftet drept i Algerie

DREPT: Tore Bech og Thomas Snekkevik er bekreftet drept etter gisselaksjonen i ALgerie. Foto: Statoil/privat/NTB Scanpix
DREPT: Tore Bech og Thomas Snekkevik er bekreftet drept etter gisselaksjonen i ALgerie. Foto: Statoil/privat/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil bekrefter at Hans M. Bjone, Tore Bech (58) og Thomas Snekkevik (35) er blant de drepte etter terrorangrepet i Algerie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Statoil som først kunngjorde at to av deres medarbeider ved gassanlegget i In Aménas er bekreftet omkommet.

– Våre tanker går i dag i første rekke til familiene og nære venner som har mistet sine kjære i dette grusomme og meningsløse angrepet på uskyldige mennesker. Et samlet Statoil deler deres sorg og viser sin medfølelse i denne tunge tiden. Vi er fremdeles dypt bekymret for de tre savnede, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding fredag ettermiddag.

Fredag kveld kom også bekreftelsen på at Hans M. Bjone er bekreftet drept i Algerie. Dermed har totalt tre nordmenn mistet livet i terroraksjonen. To nordmenn er fortsatt savnet.

– En brutal handling

Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap), uttrykker sin dypeste medfølelse med de pårørende.

– Det er med stor sorg jeg i dag har mottatt budskapet om at Tore Bech og Thomas Snekkevik er omkommet i terrorangrepet i Algerie. Mine tanker går til de etterlatte som har mistet sine kjære, sier Stoltenberg i et kort møte med norske journalister under Verdens økonomiske forum i Davos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi har fått bekreftet i dag, er at det har vært en brutal terrorhandling der mange menneskeliv har gått tapt. Det var en ondskapsfull og villet handling som førte til at de mistet livet, sier statsministeren.

Stoltenberg minner samtidig om at det ikke lenger er sannsynlig at man vil finne flere overlevende etter gisselaksjonen i In Aménas. Tre norske Statoil-ansatte er fortsatt ikke gjort rede for. Han sier også at fredagens dødsbudskap bekrefter det vi har vært forberedt på en god stund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det understreker brutaliteten i angrepene og det understreker hvor viktig det er at vi som nasjon viser omsorg og medfølelse med dem som har mistet sine nærmeste, legger statsministeren til.

De to norske Statoil-ansatte som fortsatt er savnet etter gisselaksjonen forrige uke er:

* Victor Sneberg, 56 år, bosted Sandnes

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Alf Vik, 43 år, bosted Grimstad

Les også: Norske diplomater advarte mot terror i Algerie

Slottet kondolerer

Kort tid etter at bekreftelsen på de to dødsfallene ble kjent, sendte Kong Harald sine kondolanser til de etterlatte.

– Nå har vi med sorg fått bekreftet at også norske liv har gått tapt i gisselaksjonen i Algerie. Vi føler med pårørende og kolleger. Samtidig tenker vi på familiene som fortsatt lever med den fryktelige uvissheten, heter det i kondolansebudskapet fra Slottet.

Dronningen og kronprinsen besøkte tidligere i uken pårørendesenteret Statoil etablerte utenfor Bergen. Det gjorde også statsminister Stoltenberg.

– Vi forsto jo alle alvoret. Jeg har også hatt nær kontakt med utviklingsminister Heikki Holmås, som er blant de pårørende, og det vil være naturlig å ta kontakt igjen fordi dette bekreftes i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) er på tjenestereise i Brasil. Hans mor var gift med Tore Bech, som er en av de to som er bekreftet omkommet.

– Alle i SV er preget av det forferdelige som har rammet vår gode venn og kollega Heikki Holmås og hans familie. De pårørende til både omkomne og savnede er i våre tanker, og vi deler deres sorg og fortvilelse, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Algerie-terroristene hadde celle i Norge

ID-arbeidet fortsetter

Utenriksdepartementet opplyste til NTB fredag formiddag at det fortsatt foregår et søk ved gassanlegget.

– Vi har forstått algeriske myndigheter slik at det fortsatt pågår søk og en gjennomgang, men dette er ikke lenger et søk etter overlevende. De leter blant annet etter udetonerte eksplosiver, opplyser pressekontakt Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet.

Parallelt fortsetter identifiseringsarbeidet i hovedstaden Alger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen sju ansatte fra Kripos' ID-gruppe er i den algeriske hovedstaden for å bistå i dette arbeidet.

Les også: Stephen så kjøretøy med gisler bli sprengt

Bakgrunnen for angrepet

Terroristene slo til tidlig på morgenen 16. januar, og angrep først en buss med ansatte på In Amenas-anlegget.

Like etter gikk de til angrep på gassanlegget, der Statoil er deleier. Angriperne truet med å henrette gisler, og sprenge hele anlegget, dersom franske styrker ikke umiddelbart ble trukket ut av Mali.

Statoil hadde totalt 17 ansatte på anlegget. Tre av dem algeriske, én kanadier og resten norske. Fire av disse kom seg i sikkerhet til en militærleir like ved. Fredag og lørdag klarte ytterligere fire nordmenn å komme seg i sikkerhet.