Stoltenberg og Cameron sammen mot terror

Jens Stoltenberg og David Cameron vil dra lærdom av terrorangrepet i Algerie og lover enda tettere norskbritisk samarbeid hvis noe lignende skjer igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cameron utsatte hjemreisen fra Verdens økonomiske forum i Davos for å møte Stoltenberg så de to kunne diskutere angrepet mot gassanlegget i In Aménas, der både Statoil og den britiske giganten BP har ansatte.

– Vi har samarbeidet så godt vi kunne, og vi må forsøke å dra lærdom av dette slik at vi kan håndtere lignende situasjoner dersom de skjer i fremtiden, sa Storbritannias regjeringssjef David Cameron til Jens Stoltenberg (Ap) da de to møttes i Davos fredag morgen.

– Vi må finne ut hvordan vi kan samarbeide enda tettere, svarte Stoltenberg.

Samarbeid

– Vi skal be våre embetsmenn, våre tjenester og eksperter om å sette seg ned, komme med forslag, gå igjennom hvor Norge og Storbritannia er sammen ute i tredjeland, og vi skal øve mer, sier Stoltenberg om hvordan man skal forsterke samarbeidet for å forebygge og bekjempe terror som skjer i tredjeland.

– Vi vet at en avgjørende forutsetning for å håndtere den typen kriser er at vi har øvd, at vi har klare ansvarsforhold og klar arbeidsdeling, sier han til NTB.

Samkjøring

Storbritannia sender om noen uker forsvarsminister Philip Hammond til Norge, noe som blir en ny mulighet til å drøfte samarbeidet videre.

– Samarbeidet mellom Storbritannia og Norge fungerte godt. Men det er alltid slik at det kan bli bedre, og det alltid slik at vi kan forberede oss på enda flere uforutsette situasjoner, sier Stoltenberg.

Han understreker at det er mange faktorer som skal samkjøres for at samarbeidet skal fungere optimalt innen alt fra politi og spesialstyrker til medisinsk bistand og evakuering.

Trussel

Statsminister Stoltenberg diskuterer Algerie også med flere i Davos og sier det er stor oppmerksomhet og bekymring for internasjonal terror.

– Vi ser hvordan ekstremisme enten det er til høyre eller til venstre eller begrunnet med den ene eller den andre religionen, er en trussel mot uskyldige menneskeliv og en trussel mot en åpen verdensøkonomi, en åpen handel, åpne investeringer, sier Stoltenberg.

– Det er en væremåte og levemåte som ikke minst Norge er avhengig av fordi vi er en liten og åpen økonomi som er avhengig av investeringer på tvers av landegrensene.

Kritikk

Det har vært rettet kritikk mot algeriske sikkerhetsstyrkers håndtering av gisseldramaet på gassanlegget i In Aménas.

– Viktig fakta må på bordet før vi kan vurdere det. Vi er ikke i en situasjon nå der vi mener det er grunnlag for å kritisere, sier Stoltenberg.

Han understreker videre at det er landene selv som er ansvarlig for sikkerheten der norske og britiske selskaper opererer. Og det er selskapene selv som gjør vurderingen av sikkerheten.

– Det vi kan gjøre, er å bistå mer, ha mer beredskap, være enda raskere til stede og hjelpe til når kriser måtte oppstå i fremtiden, sier han.

Personvernpolicy