Imovane dobler faren for trafikkulykke

I en landsomfattende studie har det blitt påvist en sammenheng mellom bruk av sovemedisiner og trafikkulykker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
I en landsomfattende studie har det blitt påvist en sammenheng mellom bruk av sovemedisiner og trafikkulykker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Risikoen for å havne i en trafikkulykke dobles de første dagene etter at man har hentet den populære sovemedisinen på apoteket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De første dagene etter at man har hentet ut resept på sovemedisin er det større risiko for å være i en trafikkulykke, sier Ingebjørg Gustavsen til forskning.no.

Gustavsen er utdannet lege og jobber ved avdeling for klinisk farmakologi på Ullevål sykehus. Til sitt doktorgradsarbeid har hun tatt for seg fire reseptbelagte sovemedisiner og undersøkt hvor mange trafikkulykker brukerne var involvert i.

Sovemidlene som ble undersøkt er Imovane (zopiklon), Stilnoct (zolpidem), Alopam (nitrazepam) og Rohypnol (flunitrazepam).

- Doblet risiko

Risikoen for trafikkulykker økte med samtlige, men sammenhengen var særlig tydelig for Imovane, med virkestoffet zopiklon.

- Vi fant ut at det var doblet risiko for trafikkulykke den første uken etter at zopiklon var hentet på apoteket, sier Gustavsen til forskning.no

Hvorfor risikoen er størst de første dagene er uklart, men Gustavsen

tror det kan skyldes at de fleste tar tablettene rett etter reseptuthenting, sier hun til forskning.no.

Populært

Årlig bruker over 300.000 mennesker i Norge Imovane. Middelet ligger på femteplass over de mest solgte legemidler på resept i Norge, opplyser Gustavsen.

I fjor kom det faste grenser for en del legemidler i vegtrafikkloven, men grensene gjelder ikke når føreren har resept på legemiddelet.

- Konklusjonen vår er at du bør være forsiktig med å kjøre bil eller andre kjøretøy på veien etter å ha tatt disse medisinene, resept eller ikke resept, sier Gustavsen til forskning.no.

Personvernpolicy