– EU må bli lenge i Mali

Franske soldater patruljerer i Mali. Foto: AP Photo/Jerome Delay
Franske soldater patruljerer i Mali. Foto: AP Photo/Jerome Delay

Europeiske land må belage seg på langvarig tilstedeværelse i Mali, tror EUs antiterrorsjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gilles de Kerchove tror ikke problemene i Mali vil være løst når Frankrike en dag avslutter sin militæroperasjon i landet.

EU må også gi økonomisk bistand og hjelpe til med å bygge opp den maliske rettsstaten.

I tillegg trenger det afrikanske landet hjelp til å gjenopprette et sivilt styre, understreker antiterrorsjefen.

– EU vil spille en aktiv rolle i mange år, sier De Kerchove.

Han mener Unionen er godt skikket til å møte sikkerhets- og utviklingsutfordringene i Mali, hvor islamistiske grupper har hatt kontroll over den nordlige delen av landet siden i fjor.

Lokale konflikter

De Kerchove anslår at de væpnede islamistiske gruppene i Nord-Mali har rundt 3.000 medlemmer. Men av disse er trolig bare mellom 500 og 1.000 høyt motiverte islamister som er «rede til å dø».

Resten antas å ha sluttet seg til opprøret på grunn av lokale konflikter eller fordi de håper å tjene penger. Disse vil mest sannsynlig pakke sammen og dra hjem hvis de møter sterk militær motstand, sier antiterrorsjefen i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

De Kerchove tror imidlertid at de islamistene som velger å fortsette kampen, trolig vil være svært godt utstyrt med våpen.

Dårlig trent

Frankrike får støtte fra maliske regjeringsstyrker i kampen mot de væpnede gruppene i ørkenområdene i Nord-Mali.

Soldater fra flere andre afrikanske land er i ferd med nå fram til slagmarken for å slutte seg til militæroperasjonen. Men av disse skal bare styrkene fra Tsjad ha erfaring fra ørkenkrig.

Mange av Malis egne soldater er både dårlig trent og dårlig utstyrt. Før jul filmet et fransk TV-team en gruppe maliske soldater som selv måtte lage skytelyder under trening. Årsaken var at de ikke hadde ammunisjon.

– Militære virkemidler nødvendig

Norge vurderer å hjelpe til med å trene de maliske styrkene, men regjeringen har foreløpig ikke tatt noen avgjørelse i saken.

Norske eksperter er delt i synet på militæroperasjonen i Mali, og seniorforsker Morten Bøås ved Forskningsstiftelsen Fafo har uttalt at militære virkemidler er nødvendige. Samtidig mener han at de politiske, sosiale og økonomiske dimensjonene ved konflikten i landet må ha førsteprioritet.

Fafos forskningsleder, Jon Pedersen, mener på sin side at de ytterliggående islamistene har oppnådd en seier ved å få vestlige land blandet inn i konflikten.

Både islamistene og de maliske regjeringsstyrkene beskyldes for overgrep mot sivilbefolkningen. Ulike grupper i landet har forskjellig syn på Frankrikes intervensjon, men innbyggere i noen av områdene hvor islamistene er drevet ut, sier de er takknemlige for at de franske styrkene har grepet inn.

– Alle her er glade for det Frankrike har gjort, sa bonden Adame Nantume da han nylig ble intervjuet av nyhetsbyrået Reuters i byen Diabaly.

Islamistisk splittelse

Franske fly skal torsdag ha bombet to av basene til islamistene nord i Mali, og en kilde i det maliske militæret sier angrepene var vellykkede.

Samtidig kommer det meldinger om at det er oppstått en splittelse blant de ytterliggående islamistene.

Utbrytere fra gruppen Ansar Dine sier de ønsket en «fredelig løsning» på konflikten i Mali. Den nye utbrytergruppen kaller seg Islamsk bevegelse for Azawad og lover å bekjempe alle former for ekstremisme og terrorisme.

Også væpnede tuareg-grupper, som i fjor kjempet sammen med islamistene, har tatt avstand fra sine tidligere kampfeller og tilbudt seg å kjempe sammen med de maliske regjeringsstyrkene.

Personvernpolicy