Netanyahu sikter mot bred koalisjon

Fintellingen etter valget i Israel ga knapt flertall i Knesset for høyresiden og de to religiøse partiene Shas og Torah-partiet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Fintellingen etter valget i Israel ga knapt flertall i Knesset for høyresiden og de to religiøse partiene Shas og Torah-partiet. Foto: Reuters / NTB scanpix

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er allerede i gang med å sondere terrenget for mulige koalisjonspartnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fintellingen etter valget onsdag viser at høyresiden og de religiøse partiene så vidt greide å få flertall med ett sete mer enn opposisjonen i nasjonalforsamlingen.

Statsminister Benjamin Netanyahu kan om han ønsker derfor styre videre uten støtte fra sentrumspartier.

Men torsdag kveld var han i kontakt med to potensielle koalisjonspartnere, deriblant valgets store overraskelse, sentrumspartiet Yesh Atid, melder DPA.

Valgkoalisjonen mellom Netanyahus Likud-parti og det ytterliggående nasjonalistpartiet Yisrael Beiteinu fikk 31 seter og flest representanter i Knesset.

Les også: Netanyahu lover bred regjering som kan stanse Iran

Sammen med det ytterliggående høyrepartiet Jødisk hjem og de to ultraortodokse partiene Shas og Torah-partiet, har Netanyahu 61 av de 120 representantene i ryggen.

Det foreløpige resultatet fra tirsdagens valg viste dødt løp mellom blokkene i Knesset, men fintellingen ga Jødisk hjem ytterligere én representant, på bekostning av det arabiske partiet Balad.

Yesh Atid endte opp med 19 seter i Knesset. Det tredje største partiet ble Arbeiderpartiet med 15 representanter.

Hvem Netanyahu velger å invitere med i den kommende regjeringen, og hvem som eventuelt takker ja, er fortsatt et åpent spørsmål. (

Personvernpolicy