Rød knapp skal stanse vold mot kvinner

Forfatter Herbjørg Wassmo og advokat Geir Lippestad er to av ambassadørene for Rød knapp-kampanjen for å motarbeide vold mot kvinner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Forfatter Herbjørg Wassmo og advokat Geir Lippestad er to av ambassadørene for Rød knapp-kampanjen for å motarbeide vold mot kvinner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Åtte organisasjoner har gått sammen om kampanjen Rød knapp, som ble lansert torsdag. Målet er å bekjempe vold mot kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vold og seksuelle overgrep er mer enn statistikk. Det handler om knuste liv og ofte livslange traumer. Derfor er det livsviktig at noen ser problemet og gjør noe med det, sier forfatter Herbjørg Wassmo. Hun er én av flere profilerte ambassadører for kampanjen.

Ifølge Barne-, likestillings- og integreringsdepartementet kommer hver fjerde kvinne i Norge til å oppleve vold i nære relasjoner i løpet av livet. En av ti opplever å bli utsatt for grov vold.

– Vold mot kvinner er et stort samfunnsproblem og et folkehelseproblem, og det koster oss milliarder. Det er ikke bare grusomt, men også et uttrykk for manglende likestilling, sier statssekretær Ahmad Ghanizadeh.

Les også: Rød knapp mot overgrep på nettet

– Uakseptabelt

Ghanizadehs ord vant gjenklang hos en av de andre ambassadørene, advokat Geir Lippestad.

– At én av ti opplever grov vold i løpet av livet er fullstendig uakseptabelt og en stor skam. Derfor er det en glede å kunne bidra litt til denne kampanjen, sier Lippestad til NTB og minner om at han selv er far til mange jenter. Sju av den profilerte advokatens åtte barn og bonusbarn er jenter.

Han får mange forespørsler, men det er ikke tilfeldig at det er nettopp Rød knapp han låner ansikt, navn og tid til.

– Jeg synes dette er viktig. Vold i nære relasjoner er noe av det verste som finnes, og vold mot kvinner går også utover barna.

Les også: Reklamestuntet som er blitt en Youtube-hit

Symbolsk knapp

Anne-Karin Nygård er generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS), en av de åtte organisasjonene som har samlet seg bak den røde knappen. Hun forklarer hvorfor de landet på nettopp det symbolet.

– Rødt betyr stopp, men fargen står også for kjærlighet. Og knappens fire hull representerer de fire områdene hvor vi mener det må settes inn en ekstra innsats: rettigheter, hjelpetilbud, forebygging og forskning, forklarer hun.

– Vi vurderte å rekruttere en gjeng sanitetskvinner som kunne sy på disse knappene, så de ble sittende permanent, men i stedet valgte vi pins, la hun til med henvisning til knappen alle de oppmøtte fikk med til å feste på jakkeslaget.

– Viktigste likestillingssak

Og Nygårds ambisjoner for kampanjen er ikke beskjedne:

– For 100 år siden fikk kvinner stemmerett. Det var den viktigste likestillingssaken den gangen. Dette er den viktigste likestillingssaken i dag, og vi vil sørge for at dette blir et hovedtema i valgkampen før høstens stortingsvalg.

I tillegg til NKS, står Den norske kirke, Islamsk Råd, Virke, Krisesentersekretariatet, Reform (Ressurssenter for menn), JURK (Juridisk rådgivning for kvinner) og Pensjonistforbundet bak kampanjen.

– Jeg gleder meg til den dagen vi kan invitere dere alle tilbake til en pressekonferanse og fortelle at Norge er blitt et bedre land å bo i – også for de kvinnene som i dag utsettes for vold, avsluttet Nygård.

Personvernpolicy