Tobinskatt:

Sp-topp glad for drahjelp fra EU

Vil skattlegge finansvesenet: EU-motstanderen Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiets utkast til partiprogram. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Vil skattlegge finansvesenet: EU-motstanderen Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiets utkast til partiprogram. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Sp har vært for skatt på finanstransaksjoner hele tida. Nå er nestleder Trygve Slagsvold Vedum glad for at EU baner vei der partiet ikke har fått det til i den rødgrønne regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sp har vært for tobinskatt (Robin Hood-skatt) hele tida. Men tenkningen har vært at flere land må gjøre det sammen. Når flere EU-land nå snakker om dette, er det naturlig at vi også må jobbe for det samme.

Det sier Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

Torsdag presenterte Slagsvold Vedum, som til daglig er landbruks- og matminister, partiets utkast til stortingsvalgprogram for 2013-2017.

Der går programkomiteen inn for hardere skattlegging av finanssektoren, selv om tobinskatt ikke er uttrykkelig nevnt.

Promiller kan gi milliarder

Tobinskatt, eller RobinHood-skatt som det også kalles, er noe Attac og andre folkelige organisasjoner har krevd i lang tid, og som EUs ministre tirsdag ga klarsignal til.

Elleve EU-land, blant dem Tyskland, Frankrike og Spania har ønsket å innføre dette, men har vært hindret fordi de er underlagt EU.

Men nå gir EU klarsignal til dette, som den rødgrønne regjeringen i snart to stortingsperioder ikke har innført i Norge.

Det er gjort beregninger som viser at en skatt på 0,005% på all handel med valuta og gjennomsnittlig 0,05% på aksjer og andre verdipapirer, vil gi en inntekt for fellesskapet på om lag 400 milliarder dollar årlig. Dette tilsvarer mer enn 2000 milliarder norske kroner, en verdi nesten like stor som hittil akkumulerte ressurser i oljefondet, per år ifølge robinhoodskatt.no.

Les: Merkel kom Stoltenberg i forkjøpet

Vil gjerne ha finans-avgift

I utkastet til partiprogram står det ikke uttrykkelig at partiet vil innføre det, men at Senterpartiet vil «støtte arbeid med» å utvikle og innføre et avgiftssystem som ligner på merverdiavgift på finansielle tjenester, som har nullsats i dag.

- Vi ønsker å beskatte finanssektoren hardere, selv om tobinskatt ikke er nevnt, sier Salgsvold Vedum.

- Vi ønsker ikke at finanssektoren skal vokse mer enn den har gjort. Vokser den mer, viser finanskriser vi har bak oss at vi risikerer at finanssektoren slår ut realøkonomien. Og de skattene vi drar inn der, ønsker vi å bruke til å gi skattelettelser i bunn og til annet næringsliv, framholder Trygve Slagsvold Vedum, som har ledet programarbeidet.

Senterpartiet fastholder begrensningen de rødgrønne har lagt på seg selv de to foregående stortingsperiodene, om at skattenivået totalt ikke skal økes fra det det var i 2004.

Les også: Trygve Slagsvold Vedum mer oljeskeptisk enn Ane Kismul

Etter EU?

- Hva syns du om at EU ligger et godt stykke foran det en norsk rødgrønn regjering har villet gå i snart to stortingsperioder?

- Det er en utfordring vi også må ta. Sp har vært for tobinskatt hele tida. Men tenkningen har vært at flere land må gjøre det sammen. Når flere EU-land snakker om dette, er det naturlig at vi også må jobbe for det, sier Slagsvold Vedum.

Personvernpolicy