Vil aldri tilgi Gordon Brown, og:Islands president tror ikke på EU-medlemskap

Reiser tvil ved Island EU-medlemskap: - Vi må avgøre om vi skal droppe EU-forhandlingene, eller forlenge dem, sier Islands president Olafur Ragnar Grimsson. AP Photo/Tina Fineberg/NTB scanpix.
Reiser tvil ved Island EU-medlemskap: - Vi må avgøre om vi skal droppe EU-forhandlingene, eller forlenge dem, sier Islands president Olafur Ragnar Grimsson. AP Photo/Tina Fineberg/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har ingen tro på at Island vil gå inn i EU i min presidentperiode. Skepsisen mot hvordan Den europeiske union utvikler seg, vokser i hele Nord-Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Icesave-striden:

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget og deretter Islands president og folkeavstemninger i flere runder.

ESA kommer: 26. mai 2010 kom EFTAs overvåkingsorgan ESA fram til at EØS-avtalen forplikter Island til å punge ut.

Sto imot: 2. mai 2011 svarte den islandske regjeringen på ESAs utspill. Island avviste ESAs påstander.

ESA slo tilbake: 10. juni 2011 fattet ESA sin endelige beslutning om at Island må betale Icesave-innskyterne. Dermed var det opp til islendingene å bøye seg eller bli trukket for EFTA-domstolen. Island valgte å stå løpet ut og nå går saken for domstolen.

Det sa Islands president Olafur Ragnar Grimsson onsdag under det årlige toppmøtet for politikere og næringsliv i Davos i Sveits, ifølge den britiske nettavisa Sky.com.

Grimsson uttrykte også sitt raseri mot Labour's avgåtte statsminister Gordon Brown.

- Gordon Brown vil bli husket i århundre i Island, lenge etter at han blir fullstendig glemt i Storbritannia, fyrte Grimsson av.

Likestilte Island med Al-Qaida

I sin regjeringstid innførte Brown økonomiske sanksjoner mot Island begrunnet med anti-terrorlovgivningen, og satte Island på samme terrorist-liste som Al-Qaida.

Bakgrunnen var den fortsatt pågående striden om konkursen i den private islandske nettbanken Icesave. Den rammet mange britiske og nederlandske innskytere.

Storbritannia og Nederland hevder at den islandske stat ifølge EUs direktiv om garantier for bankinnskudd, er forpliktet til å dekke tapene. Det avviser islendingene. Den endelige avgjørelsen i den striden faller i EFTA-domstolen kommende mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gordon Browns regjering besluttet, til deres evige skam, å sette den islandske regjeringen på en liste over terroriststater og terrorist-fenomener. Vi var der sammen med Al-Qaida og Taliban. Vi har aldri glemt det i Island, sier Grimsson til Sky.com.

Les også: - Overvåkingsorganet ESA bommer om innskuddsgarantien

President Grimsson avgjorde

Opprinnelig var den islandske regjeringen bestående av sosialdemokrater og SVs søsterparti De venstregrønne villige til å gi etter og inngå en avtale om statlig ansvar for Icesave-skandalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da grep president Grimsson inn med veto og sendte regjeringens vedtak ut til folkeavstemning. Folket sa tvert nei, og reaksjonene var sterke. Her hjemme karakteriserte VG det som «kupp» at presidenten utøvde sin grunnlovsfestede rett.

Les ABC Nyheters kommentar: Råkjøret mot Island

Kan droppe EU-medlemskap

Sky.com spurte også om presidenten tror på islandsk EU-medlemskap i løpet av presidentperioden hans, som det gjenstår tre og et halvt år av. Island har etter ønske av sine sosialdemokrater forhandlet om medlemskap i EU siden 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis du vil ha meg til å vedde, ville jeg avgjort sagt nei, svarte Grimsson.

Nylig ble det kjent at regjeringen demper farta i de pågående medlemskapsforhandlingene foran årets Alltings-valg i Island.

- Det er ganske klart både i mitt land og andre deler av Nord-Europa at det er voksende skepsis mot måten Den europeiske union beveger seg fremad på, sier den islandske presidenten.

Åpner for å avblåse

- Vi ønsker ikke å trekke prosessen for langt ut. Seinere i år vil vi stå overfor en beslutning om hvorvidt vi skal avblåse diskusjonene helt og holdent, eller om vi skal forlenge samtalene, sier president Olafur Ragnar Grimsson.

Uttalelsen kommer idet britenes statsminister David Cameron onsdag kunngjorde at han går inn for en folkeavstemning om Storbritannias EU-medlemskap.

Les også: Hoderysting i EU over Cameron

Les statsminister David Camerons tale om Storbritannias forhold til EU her.