Innstiller letingen etter savnet fly i Antarktis

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leteaksjon etter et småfly med tre canadiere om bord i nærheten av Sydpolen, måtte torsdag innstilles på grunn av dårlig vær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet av typen Twin Otter var onsdag på vei fra Sydpolen til den italienske basen Terra Nova Bay da nødpeilesenderen ble aktivert.

Signalene kommer fra fjellkjeden Queen Alexandra Range, som har topper på over 4.500 meter. Været i området er svært dårlig, og ventes å bli enda dårligere.

– Vindstyrken på stedet er 46 meter per sekund, og værmeldingene tyder på at forholdene vil forverre seg og at det vil snø mer, sier John Ashby, som leder leteoperasjonen fra New Zealand.

Et amerikansk Hercules-fly har fløyet over fjellkjeden, uten å få øye på Twin Otteren.

Et redningsfly har også søkt i området i fem timer, men så heller ingen tegn til flyet og måtte innstille letingen som følge av den kraftige vinden og snøværet.

– Slik lyder også værmeldingen for de neste 12 timene, men om det skulle lette vil redningsteam fra New Zealand og USA være klare til å rykke ut fra McMurdo-basen på kort varsel, opplyser Ashby.

Foruten flere fly vil det også bli satt inn helikoptre i letingen etter det savnede flyet.

At nødpeilesenderen fortsatt virker, kan imidlertid tyde på at flyet ikke har styrtet. Det er utstyrt med telt og forsyninger for fem dager.