Flertall for norsk militærbistand i Mali

Franske styrker rykket for to uker siden inn i Mali. I en spørreundersøkelse er halvparten av de spurte positive til et norsk militærbidrag i det vestafrikanske landet. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix
Franske styrker rykket for to uker siden inn i Mali. I en spørreundersøkelse er halvparten av de spurte positive til et norsk militærbidrag i det vestafrikanske landet. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix

Over halvparten av de spurte sier ja til et norsk militærbidrag i konflikten i Mali, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført for Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU planlegger å sende 500 soldater til Mali for å trene opp landets hær, og Norge vurderer å støtte denne operasjonen.

I undersøkelsen utført av Respons sier til sammen 51 prosent at Norge bør bidra militært i det vestafrikanske landet.

22 prosent mener at Norge bør sende spesialstyrker, mens 29 prosent synes vi bør bidra med militær opplæring, etterretning og rådgivning. 33 prosent sier nei til militærbidrag, mens 14 prosent av de spurte sier de ikke har noen oppfatning om saken.

Les også: Regjeringen vurderer norsk Mali-oppdrag

Tar over for Frankrike

De første afrikanske styrkene var onsdag på plass i Mali.

De 1.000 soldatene fra den afrikanske ECOWAS-styrken, som har fått FNs mandat til å gå inn i Mali, beveger seg fra hovedstaden Bamako i sør mot flere av byene sentralt i landet.

FN har gitt grønt lys for utplasseringen av 3.300 ECOWAS-soldater i Mali. Meningen er at de afrikanske styrkene skal ta over for de franske styrkene, som rykket inn i Mali for om lag to uker siden.

Trusler

Mali er et av verdens fattigste land, men var også et av Afrikas mer stabile demokratier inntil et kupp i mars i fjor.

Etter kuppet tok nomadefolket tuaregenes separatistbevegelse, MNLA, i samarbeid med militante islamistgrupper med base i nabolandene, kontroll over hele Nord-Mali.

Gruppen som sto bak terroraksjonen i Algerie, har truet Frankrike og de andre landene som kjemper mot ytterliggående islamister i Mali.

Les også: Truer land som deltar i Mali-operasjonen

Personvernpolicy