Stoltenberg redegjorde om terrorangrepet i Algerie

Stoltenberg redegjorde om terrorangrepet i Algerie
Stoltenberg redegjorde om terrorangrepet i Algerie
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen for fem av våre landsmenn er fortsatt uavklart, sa Jens Stoltenberg i sin redegjørelse om saken for Stortinget onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøyaktig én uke etter at nyheten om gisselaksjonen i Algerie ble kjent i Norge, tok statsminister Jens Stoltenberg klokken 13 ordet i Stortinget for å holde en redegjørelse om terrorangrepet.

Fem nordmenn er fortsatt savnet.

Dette sa Stoltenberg (siste øverst):

* Stoltenbergs redegjørelse er nå over etter en drøy halvtime.

* - Denne gangen var det Algerie. Neste gang kan det være oss. Vi må være forberedt, sier Stoltenberg før han avslutningsvis gjentar viktigheten av å aldri gi etter for terrorister.

* - Jeg møter David Cameron for å diskutere den aktuelle krisen og hvordan Norge og Storbritannia kan arbeide sammen for en mer helhetlig internasjonal innsats mot internasjonal terrorisme, sier statsministeren.

* - Terroristers mulighet til å operere i land med såkalt svake statsdannelser er en trussel. Vi må jobbe langsiktig, men også møte utfordringene her og nå. Det er behov for å samle det internasjonale samfunnets kamp mot internasjonal terrorisme, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* - Situasjonen for fem av våre landsmenn er fortsatt uavklart, sier Stoltenberg.

* Statsministeren opplyser at det vil bli foretatt en helhetlig evaluering av norske myndigheters håndtering, men at de vil avvente dette på bakgrunn av at alle detaljer fortsatt ikke er kjent.

* Stoltenberg sier videre at mye av informasjonen som har kommet inn fra norsk etterretning ikke kan offentliggjøres. Han forteller også at beredskapen for Forsvaret ble høynet, og norske spesialsoldater sto klare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* - Vi har fra norsk side vært tilbakeholdne med å kommentere de algeriske myndighetenes inngripen, sier Stoltenberg, og lister opp en rekke forhold som gjorde situasjonen uoversiktelig.

* - Terroristene var velorganserte. Deres krav endret seg noe underveis. Frigivelse av fanger og at den algeriske hæren skulle trekke seg tilbake, ble framsatt inneldningsvis. Deretter busser for å reise til mali for fangeutveksling. Deretter frigivelse av fanger i USA. Da de begynte å henrette gisler, grep den algeriske hæren inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* - Det skal ha vært omlag 800 personer på anlegget da angrepet innledet, 135 var ikke algeriske. Statoil hadde 19 ansatte på anlegget, 13 av dem var norske, sier Stoltenberg.

* - Vår dypeste medfølelse går til dem som ble rammet av tragedien. Våre tanker er hos ofrene, deres pårørende og ansatte hos Statoil både ute og hjemme. Vi sørger med dem. Dette er det verste angrepet i fredstid på norske økonomiske interesser, sier Stoltenberg.

Reaksjon: Frp og Venstre roser Stoltenberg og regjeringen

Statoil ville ikke ha vakter

Før Stoltenberg gikk på talerstolen onsdag, ble det kjent at Statoil og BP i 2011 takket nei til væpnede vakter ved anleggene i Algerie.

Årsaken skal ha vært at selskapene ikke ville påta seg det juridiske ansvaret.

VG får bekreftet fra flere uavhengige kilder at ingen av de to selskapene ønsket private væpnede vakter. Avisens kilder opplyser at man følte at beskyttelsen man fikk av algeriske myndigheter var god nok.

Trykk her for å lese hele saken

Statoils mediekontakt Bård Glad Pedersen viser også til nærværet av militærstyrker, men legger til at selskapet skal gjennomgå spørsmål om sikkerhet.

Les også: Algerie-terroristene hadde celle i Norge