Dette lyver foreldre om

Både mødre og fedre lyver til sine barn. Den vanligste løgnen er den tomme trusselen om å forlate barna på for eksempel en handletur i butikken. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Både mødre og fedre lyver til sine barn. Den vanligste løgnen er den tomme trusselen om å forlate barna på for eksempel en handletur i butikken. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Alle foreldre lyver til sine barn. Og tannfé og julenisse er ikke de vanligste løgnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldre lyver til sine barn for å oppdra dem. Dybdeintervjuer med 200 familier i USA og Kina avslører de vanligste løgnene - som nok også brukes i Norge.

Og det er ikke den hvite løgnen om julenissen eller tannfeen som er vanligst.

Det er trussel om å forlate barnet på for eksempel et supermarked hvis det ikke oppfører seg.

Det viser en studie publisert i «International Journal of Psychology», som BBC referer til.

Usanne løfter

Forskerne har studert foreldrenes strukturelle løgner, og har funnet ut at de aller fleste bruker løgn taktisk i sin oppdragelse.

Les også: Så mye godteri kan barna spise

En annen vanlig løgn er et uforpliktende løfte om å kjøpe en høyt ønsket leke en uklar gang i framtiden.

Forskerne har også kategorisert de ulike formene for løgn. Trusselen om å forlate et barn på et offentlig sted, havner i kategorien «usannheter om å forlate eller bli».

En annen kategori er «usanne utsagn i forbindelse med uønsket oppførsel» som: «Hvis du ikke oppfører deg, ringer jeg politiet».

Vil ikke såre

Men foreldre forteller også løgner for ikke å såre barnet, som for eksempel at et drept kjæledyr egentlig lever lykkelig i skogen eller på en bondegård.

Les også: 20 tegn på at barnet er et geni

Undersøkelsen fant ikke noen forskjeller mellom mødre og fedre, men man mener at kinesiske foreldre brukte slike teknikker mer enn foreldre i USA.

På lengre sikt spør en seg om hva slike usannheter fører til familiene, og forskerne antyder at det kan påvirke fremtidige familiebånd.

Hva er din teknikk overfor barna, del gjerne med ABC Nyheters lesere i kommentarfeltet.

Personvernpolicy