Statoil ville ikke ha væpnede vakter

ANGREPET: Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. (Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix)
ANGREPET: Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. (Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil og BP takket i 2011 nei til væpnede vakter ved anleggene i Algerie fordi selskapene ikke ville påta seg det juridiske ansvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om gassanlegget i In Aménas:

* Drives av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

* Anlegget produserer 9 milliarder kubikkmeter våtgass i året, noe som er en tidel av Algeries totale gassproduksjon (Våtgass er gass som er flytende ved normalt trykk og temperatur).

* Statoil og BP deltar med 46 prosent av investeringene hver.

* Statoil står for 12,5 prosent av driften.

* 17 personer, deriblant 13 nordmenn, jobber for Statoil på anlegget. Totalt var det over 800 arbeider på anlegget da terrorangrepet fant sted.

(Kilde: NTB, BBC)

På begynnelsen av 2000-tallet slo Algerie fast at vakthold ved gass- og oljeanlegg skulle styres av landets eget politi og militære, men i 2011 åpnet myndighetene for private vakter med våpen ved oljeselskapenes anlegg.

Dette gjaldt Statoil-anlegget i In Salah, som på det tidspunktet var under etablering, og anlegget i In Aménas, som ble angrepet av terrorister i forrige uke.

Men VG får bekreftet fra flere uavhengige kilder at ingen av de to selskapene ønsket private væpnede vakter. Avisens kilder opplyser at man følte at beskyttelsen man fikk av algeriske myndigheter var god nok.

Les også: Her er gisseltakernes egne bilder

BPs presserådgiver Robert Wine opplyser at oljesektoren i Algerie ligger innenfor en militær sone med tusenvis av soldater med tanks og helikoptre, samt en rekke kontrollposter med væpnet politi. Dermed har det ikke vært nødvendig å leie private sikkerhetsvakter med våpen i tillegg, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vurderer selvsagt vaktholdet i etterkant av det som har skjedd. Men et privat vaktselskap med våpen ville uansett ikke kunne ha stoppet det som var en hærskare av drapsmenn bevæpnet med bombekastere, granater og automatgeværer, sier Wine.

Statoils mediekontakt Bård Glad Pedersen viser også til nærværet av militærstyrker, men legger til at selskapet skal gjennomgå spørsmål om sikkerhet.

Les også: Algerie-terroristene hadde celle i Norge