EU-evaluering av EØS-avtalen:

Vil ikke sverte EØS for å holde britene i EU

David Cameron mener det er på tide å vurdere medlemskapet til EU. Foto: NTB scanpix
David Cameron mener det er på tide å vurdere medlemskapet til EU. Foto: NTB scanpix

Det irske formannskapet utsetter EUs vurdering av EØS-avtalen og har ikke tenkt å sverte EØS for å påvirke Cameron og britene til å forbli i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har ikke vært i våre tanker å komme med en negativ vurdering av EØS-avtalen for å påvirke Storbritannias debatt om EU-medlemskap.

Det sier den irske presidenten for EUs ministerråds arbeidsgruppe for forholdet til EFTA-landene, Hilda Ó Riain, på spørsmål fra ABC Nyheter.

- Jeg har ikke hørt at noe sånt ville være noen god ide. Jeg har selv ikke tenk i de baner. Som leder av arbeidsgruppa venter jeg på hva medlemmene sier, legger hun til.

Cameron går for folkeavstemning

Før jul ble det kjent at EU vil vurdere hele EØS-avtalen og at en arbeidsgruppe trolig vil legge fram en konklusjon i januar.

I krokene har det blitt skumlet om at EU i sin vurdering av EØS kunne ha baktanker til striden om Storbritannias EU-framtid. Med en negativ vurdering av EØS som alternativ vil utmelding fortone seg mindre attraktivt for britene.

Les: Cameron varsler folkeavstemning om EU

Varsler forsinkelse om EØS

Nå viser det seg at EU-ministrenes dom over EØS-avtalen likvel ikke vil falle denne måneden.

- Arbeidsgruppa har hatt en første, foreløpig samtale om utkastet til vurdering av EØS. Vi fortsetter arbeidet, som vil ta en stund, fortellier Hilda Ó Riain.

- Vi blir ikke ferdig i januar. Noe som har virket i 20 år, kan ikke vurderes på få uker. Vi har ikke noen frist, sier hun.

- Denne saken er veldig viktig for oss. EØS-avtalen dreier seg om forholdet til noen av våre viktigste partnere, sier Hilda Ó Riain.

Les også: EU godt fornøyd med EØS de to siste årene

Les Kommisjons-stabens utkast til EØS-vurdering her.

Personvernpolicy