Algerie-terroristene hadde celle i Norge

JAKTES: Mokhtar Belmokhtar, kalt «Den enøyde», jaktes etter at han tok på seg ansvaret for angrepet på gassanlegget i In Amenas. Nå hevder Aftenposten å vite at medlemmer av hans organisasjon i 2004 og 2005 ble overvåket av PST i Norge. (Foto: AFP)
JAKTES: Mokhtar Belmokhtar, kalt «Den enøyde», jaktes etter at han tok på seg ansvaret for angrepet på gassanlegget i In Amenas. Nå hevder Aftenposten å vite at medlemmer av hans organisasjon i 2004 og 2005 ble overvåket av PST i Norge. (Foto: AFP)

Personer tilknyttet den samme terrorgruppen som sto bak angrepet mot gassanlegget i Algerie nylig, skal tidligere ha operert i Norge - tett overvåket av PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av de samme personene som PST kartla tilbake i 2004 og 2005, skal fortsatt være aktive i det norske ekstremistmiljøet, hevder en kilde i PST som Aftenposten har pratet med.

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, ønsker ikke kommentere opplysningene utover at han bekrefter at det finnes ekstreme grupper i Norge de fortsatt har fokus på.

Aftenposten mener det derfor ikke kan utelukkes at algeriske terrorister fortsatt kan ha en eller flere celler i Norge.

Ble fulgt tett

Bakgrunnen for påstandene går tilbake til 2005 da tre algeriske menn ble pågrepet i Italia, på vei tilbake til Norge, mistenkt for terror.

To av dem, Kahled Serai og Yamine Bouhrama, hadde før reisen til Italia blitt fulgt tett av PST i Norge.

Bouhrama skal ha vært terrorcellens organisator, med bakgrunn fra omfattende terroropplæring i blant annet Afghanistan, skriver Aftenposten.

Mens duoen var i Norge ble de observert i kontakt med en iraner som drev med produksjon av falske dokumenter, et viktig våpen for terrorister som opererer med ulik ID på tvers av landegrenser.

Iraneren ble senere dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett for dette forholdet. De to algerierne, Serai og Bouhrama, ble begge dømt til seks års fengsel for terrorplaner i Italia.

Les også: Regjeringen vil stoppe «terrorturister»

Samme gruppe som «Den enøyde»

I 2005, samme år som de ble pågrepet i Italia, ble Serai og Bouhrama knyttet til kalafi-gruppen GSPC.

Den italienske sjefetterforskeren opplyste senere til Aftenposten at GSPC hadde nære relasjoner til terrorgruppen «Al-Qaida i det islamske Maghreb» (AQIM).

Dette er samme organisasjon som «Den enøyde», Mokhtar Belmokhtar, var en del av frem til like før jul. Han tok nylig på seg ansvaret for angrepet mot gassanlegget i In Amenas, der fem nordmenn fortsatt er savnet.

Les også: Stoltenberg: - Må ikke la terrorisme styre oss

Stortilt jakt

Gisseldramaet i Algerie har satt Nord-Afrika øverst på vestlig etterretnings terrorlister, men det kan bli vrient å fakke Belmokhtar, tror eksperter.

– Det vil bli svært vanskelig. Områdene han kan gjemme seg i, er mye større enn grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, der Osama bin Laden i sin tid gjemte seg, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen, som nå jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til NTB.

Les mer: Vestlig storjakt på «Den enøyde»

Britenes statsminister David Cameron har tatt til orde for et langt større vestlig engasjement i Nord-Afrika, både militært, diplomatisk og økonomisk.

Kampen mot terroristene krever en «jernhånd» og kan ta flere tiår, sier Cameron til The Telegraph.

Personvernpolicy