«Fornærmet kongen» - dømt til 11 år

Somyot Prueksakasemsuk, redaktør for «De undertryktes røst», gestikulerer på vei til cellen ved straffedomstolen i Bangkok. Foto: Scanpix/Reuters.
Somyot Prueksakasemsuk, redaktør for «De undertryktes røst», gestikulerer på vei til cellen ved straffedomstolen i Bangkok. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En politisk aktivist i Thailand ble onsdag dømt til 11 års fengsel for majestetsfornærmelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den siste i rekken av strenge straffer for brudd mot kongedømmets kontroversielle lov om fornærmelse av statsoverhodet.

EU uttaler at unionen er «dypt bekymret» for straffen Somyot Prueksakasemsuk (51) har fått for to artikler som ble offentliggjort i hans magasin i 2010, melder AFP

- Dommen undergraver retten til ytrings- og pressefrihet, heter det i en uttalelse fra EU-delegasjonen i Bangkok.

Amnesty International, som anser Somyot for å være en «samvittighetsfange», beskriver dommen i Bangkok som et «alvorlig tilbakeskritt for ytringsfriheten i Thailand».

Rødskjortene

Somyot støtter protestgruppen «Rødskjortene», som er lojale til den avsatte tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.

Aktivistens forsvarsadvokater sier han vil anke den lange fengselsstraffen, som utgjør ti år for to tilfeller av majestetsfornærmelse og ett år for en tidligere betinget dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan bekrefte at han ikke mente å forbryte seg mot paragraf 112, sa advokat Karom Polpornklang etter at dommen falt, men henvisning til loven om majestetsfornærmelse.

En demonstrant fra «rødskjortene» skyter med slynge mot soldater fra den thailandske hæren under en demonstrasjon i Bangkok 16. mai 2010. Foto: Scanpix/AP. En demonstrant fra «rødskjortene» skyter med slynge mot soldater fra den thailandske hæren under en demonstrasjon i Bangkok 16. mai 2010. Foto: Scanpix/AP.

- Han gjorde jobben sin som journalist. Vil vil be om kausjon, la han til.

Rettighetsgrupper bemerker at pågripelsen av aktivisten skjedde i april 2011, bare dager etter at han startet en kampanje for å samle 10.000 signaturer for å få istand en parlamentarisk gjennomgang av den kontroversielle loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble brakt til retten i håndjern, etter å ha blitt holdt i nærmere to år uten kausjon.

Sensitivt

- Domstolene later til å ha inntatt rollen som den viktigste beskytteren av monarkiet på bekostning av ytringsfriheten, sier Brad Adams, Asia-direktør ved New York-baserte Human Rights Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rettens beslutning later til å handle mer om Somyots sterke støtte til endring av loven om majestetsfornærmelse enn om noen skade monarkiet har blitt påført.

Les også: Benådet etter majestetsfornærmelse

Kongefamilien er et svært sensitivt tema i det politisk turbulente Thailand. Kong Bhumibol Adulyadej (85) hedres av mange thaier, men har vært på sykehus siden september 2009.

Rettighetsaktivister sier loven har blitt politisert, og bemerker at mange av dem som har blitt tiltalt er knyttet til Rødskjortebevegelsen.

Døde i fengsel

Ifølge loven risikerer enhver som dømmes for å ha fornærmet den thailandske kongen, dronningen, deres arvinger eller regenten opptil 15 års fengsel på hvert tiltalepunkt.

En thailandsk kvinne holder opp et bilde av den thailandske kongen Bhumibol Adulyadej. Foto: Scanpix/APEn thailandsk kvinne holder opp et bilde av den thailandske kongen Bhumibol Adulyadej. Foto: Scanpix/AP

Da en 62 år gammel fange, som sonet 20 år for majestetsfornærmelse, i fjor døde økte kontroversen om den strenge lovgivningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailand har blitt splittet av politiske meningsforskjeller siden Thaksin ble styrtet av rojalistiske generaler i et kupp i 2006.

To måneder med massedemonstrasjoner fra rødskjortenes side mot den tidligere regjeringen tidlig i 2010 utløste den verste sivile volden i kongedømmet på flere tiår, med 90 drept, hovedsaklig i blodige militæraksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan ikke fengsle tanken

Mange rødskjorter ønsker at Thaksin skal vende tilbake til makten. Han er en tidligere tv-magnat som bor i utlandet for å unngå en fengselsstraff for korrupsjon han mener er politisk motivert.

Hans søster, statsminister Yingluck Shinawatra, tiltrådte i midten av 2011 etter en stor valgseier til Thaksins allierte, men har uttalt at hun ikke ønsker å endre loven om majestetsfornærmelse.

Les også: Stenger under kongelig begravelse

Under en pressekonferanse i fjor uttalte Somyots kone Sukanya at lovgivningen var meningsløs. «Du kan fysisk sette dem i fengsel, men du kan ikke fengsle tankene deres», sa hun.