Drepte kan være identifisert om få dager

Kister transporteres til In Aménas i Algerie. UD utelukker ikke muligheten for at det fortsatt kan være overlevende etter angrepet som ikke er sporet opp. Foto: Ramzi Boudina / Reuters / NTB scanpix
Kister transporteres til In Aménas i Algerie. UD utelukker ikke muligheten for at det fortsatt kan være overlevende etter angrepet som ikke er sporet opp. Foto: Ramzi Boudina / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

ID-teamet fra Norge har fått adgang til de drepte etter gisselaksjonen i In Aménas. Nå venter de på å starte identifiseringsarbeidet som skal bringe på det rene om noen av de savnede nordmennene er blant de døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om identifisering av omkomne:

* Siden 1975 har Norge hatt en Identifiseringsgruppe (ID-gruppe) som ligger under Kripos

* ID-gruppen håndterer årlig 100– 150 saker

* De siste 25 årene har Norge omtrent hvert femte år vært rammet av store hendelser med mange omkomne

* Uansett antall er det prioritert at undersøkelse og identifisering av døde skal skje verdig og raskt.

* Samtidig er det svært viktig at riktig identitet på de drepte etableres med meget stor grad av sikkerhet, noe som kan være tidkrevende.

* ID-gruppen legger Interpols standard til grunn i sitt identifiseringsarbeid.

* Identifisering skjer ved at informasjon fra de døde, som fingeravtrykk, særkjennetegn, tenner, eiendeler og DNA med mer, sammenlignes med opplysninger samlet inn fra/via pårørende.

(Kilde: NOU 2012:14)

Da NTB onsdag formiddag var i kontakt med gruppa, sto de midt i det de beskriver som en «veldig krevende prosess».

Selv om de nå har fått adgang til å se de døde, har de ennå ikke fått tillatelse til å ta prøver av dem.

– Det vi har fått tilgang til, er stedet der kroppene er, men det er ikke det samme som at arbeidet kan starte. Vi får ikke lov til å gjøre noe med de døde ennå, men dette kan endre seg i løpet av dagen. At vi har fått tilgang til dem, er uansett et veldig godt tegn. Vi prøver så godt vi kan å få i gang arbeidet, sier leder for den nasjonale ID-gruppa Per Angell i Kripos til NTB.

Bakgrunn: Kripos starter trolig identifiseringsarbeid onsdag

Høye krav

Han forklarer at de ønsker å følge Interpolstandarden i identifiseringsarbeidet. Dette er en identifiseringsprosedyre som blant annet innebærer krav til metode og kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi får tilgang, kan vi ha sikker identifikasjon og vite om nordmennene er blant dem i løpet av noen dager, sier Angell.

Tidligere har norske myndigheter fått beskjed om at Kripos kun fikk drive identifiseringsarbeid med avdøde som algerierne hadde grunn til å tro var nordmenn. Men det er nå endret.

– Det er ikke mulig å skille mellom hvem som kan være nordmenn og hvem som er av annen nasjonalitet, sier Angell.

Les også: Statoil ville ikke ha væpnede vakter ved anlegget

Fem savnet

Kripos fikk i helga informasjon og DNA fra de fem savnede nordmennene, noe som skal gjøre det mulig å finne ut om de er blant de omkomne. For at de skal kunne identifiseres etter Interpolstandarden må det være flere kriterier som stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper å få adgang til å ta DNA-prøver og fingeravtrykk og å gjennomføre obduksjon. Prøvene kan bli sendt til laboratorier i Norge, eller undersøkes i Algerie, vi vet ikke hvordan de vil organisere det, sier Angell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos' seks ID-eksperter er leger, tannleger og patologer som til daglig har sitt virke andre steder og kalles inn når det er behov.

– I tillegg til ID-ekspertene fra Kripos er det to diplomater, en lege fra Helsevesenet og ytterligere én Kripos-ansatt i teamet. Gruppa brukte tirsdagen til å snakke med algeriske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet (UD).

Også ansatte ved den norske ambassaden og Statoils hovedkvarter i Alger bistår i arbeidet. UD karakteriserer samarbeidet med myndighetene i Algerie som godt.

Les også: Her er gisseltakernes egne bilder

Organiseres

Det er foreløpig uklart hvordan de lokale myndighetene vil organisere identifiseringsarbeidet. Ved tidligere anledninger, der mange lands eksperter har vært involvert, har arbeidet for eksempel vært delt inn i grupper etter kompetanse, på tvers av nasjonalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem nordmenn er fortsatt savnet etter terrorangrepet mot Statoils gassanlegg In Aménas, som startet onsdag i forrige uke.

– Vi i Statoil konsentrerer oss om å framskaffe informasjon om de fem som er savnet og å støtte både våre folk i Algerie og de her i Norge som er berørt av situasjonen, sier pressekontakt Bård Glad Pedersen.

Les også: Algerie-terroristene hadde celle i Norge

Det første flyet med medisinsk utstyr og personell som ble sendt nedover, er nå tilbake i Norge. Fra før er Forsvarets Hercules-fly sendt tilbake.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil holde sin redegjørelse om gisseldramaet for Stortinget fra klokka 13, etter spørretimen.