Kripos starter trolig identifiseringsarbeid onsdag

Tomme likkister fraktes til In Aménas. Foto: Ramzi Boudina / Reuters / NTB scanpix
Tomme likkister fraktes til In Aménas. Foto: Ramzi Boudina / Reuters / NTB scanpix

Kripos' ekspertgruppe vil onsdag bistå i arbeidet med å identifisere døde fra In Aménas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ofrene som er funnet etter terrorangrepet ved gassanlegget, blir brakt til hovedstaden Alger for å identifiseres. Kripos har fått klarsignal til å bistå i arbeidet, som ledes av algeriske myndigheter, melder NRK.

– ID-ekspertene vil trolig starte identifiseringsarbeidet onsdag. Etter å ha hatt kontakt med algeriske myndigheter gjennom dagen tirsdag, har de fått beskjed om at de kan begynne på jobben, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet til NTB.

Les også: Gjenopptar driften

Tilgang til alle

Tidligere har norske myndigheter fått beskjed om at Kripos kun fikk drive identifiseringsarbeid med avdøde som algerierne hadde grunn til å tro var norske. Men det er nå endret, ifølge Salvesen.

– Kripos har bedt om tilgang til alle, og det har de fått tillatelse til. Det er fortsatt ikke kommet noe nytt om de fem savnede nordmennene. Man kan ikke trekke noen slutninger av at de skal bistå i identifiseringen, sier Salvesen.

UD understreker at Kripos og norske myndigheter for øvrig opplever et godt samarbeid med algeriske myndigheter.

Kripos har sendt seks personer i ID-teamet til Alger. Det er etter anmodning fra Utenriksdepartementet at politiet sender personell til det norske utrykningsteamet som er på plass i Algerie.

Les også: Gisseltakernes egen video

Kan ta tid

ID-ekspertene fra Kripos reiste med rutefly mandag kveld og kom fram natt til tirsdag, forteller kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet. Kripos har også tjenestemenn i Algerie, der de bistår den norske ambassaden.

– Norske myndigheter gjør alt for å få vite hva som har skjedd med de fem savnede Statoil-ansatte, og det så raskt som overhodet mulig. Men identifisering kan ta tid. Når et resultat så foreligger, skal de pårørende varsles først, sier Elsebutangen.

Les også: Vitne: – Jeg så fire nordmenn bli tatt og bundet

Vitner i avhør

Foruten å sende tjenestemenn til Algerie, bistår politiet Utenriksdepartementet og Statoil. Riksadvokaten har gitt Kripos etterforskningsansvar i saken. Etterforskere er på plass i Stavanger og Bergen, der tjenestemenn nå foretar avhør og sikrer informasjon på annet vis for å kartlegge hendelsesforløpet under gisselsituasjonen i Algerie.

– Etter hvert som stadig flere øyevitneskildringer kommer ut i offentligheten, vil vi få et bilde av hva som har skjedd, tror Elsebutangen.

– Men foreløpig kan vi ikke bekrefte noe av det som har kommet fram, for eksempel historien om de fire nordmennene som skal ha blitt sett av en rumener.

Rumenske Liviu Floria unnslapp gisseltakerne i In Aménas. Han fortalte søndag at han så fire nordmenn bli lagt i bakken og bundet.

Personvernpolicy