Taro Aso: – Eldre i Japan må skynde seg og dø

LIVSTRØTT? Finansminister Taro Aso forsøker nå å ro seg unna den verste kritikken etter at han skal ha sagt at Japan ikke burde kaste bort penger på livforlengende hjelp til aldrende innbyggere. (Arkivfoto: NTB scanpix)
LIVSTRØTT? Finansminister Taro Aso forsøker nå å ro seg unna den verste kritikken etter at han skal ha sagt at Japan ikke burde kaste bort penger på livforlengende hjelp til aldrende innbyggere. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Japans finansminister sier at aldrende og syke japanere burde fremskynde sin egen død, slik at helsevesenet kan kutte kostnader som går til behandling av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg følgende scenario; finansminister Sigbjørn Johnsen står på talerstolen for å holde sin årlige finanstale, for så å ymte frempå at kanskje eldre i Norge burde begynne å dø tidligere, slik at Norge kan spare penger.

Et slikt budskap hadde selv ikke sjarmerende dialekt og en artig hatt klart å pakke inn til salgbart materiale.

Johnsens japanske kollega, den 72-årige finansminsteren Taro Aso, gjorde derimot noe høyst lignende nylig da han uttrykte bekymring over en stadig aldrende befolkning.

Under et møte som dreide seg om landets kostnader knyttet til at aldrende pasienter lever stadig lenger, uttalte Aso følgende:

- Himmelen forby at du skal holdes i live hvis du helst vil dø. Du kan umulig sove godt når du i tillegg vet at alt blir betalt av regjeringen. Dette problemet vil ikke bli løst med mindre vi lar dem skynde seg å dø, var argumentet til Aso, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Jeg vil dø raskt

Og bare for å understreke at han virkelig står inne for idéen skal Aso ha fortalt at han for egen del overhodet ikke er interessert i å motta livsforlengende behandling, hvis det skulle komme til det.

- Jeg vil dø raskt, kom det fra finansministeren som la til at han har sikret seg skriftlig på at han ikke skal motta noen form for kunstig hjelp for å forlenge livet.

Som om ikke det var nok skal Aso ha referert til pasienter som ikke klarer å mate seg selv som «tubepasienter».

Les også: Feirer nedfrosset nordmann med egen festival

Glad i salat

Det er forøvrig ikke første gang Aso tråkker ettertrykkelig i salaten med uttalelser av kontroversiell art.

I 2001 skal samme mann ha sagt at tegnet på et vellykket land er at jøder har lyst til å bo der. Nå forsøker han å glatte over sin siste bommert.

- Dette var min personlige mening, og ikke en generell uttalelse på medisinsk behandling av eldre, sier Aso.

Aldring er, av flere årsaker, et sensitivt tema i Japan som har en av verdens høyeste gjennomsnitt når det kommer til levealder. Nesten en fjerdedel av landets totale befolkning på 128 millioner er over 60 år, en andel som er ventet å stige til 40 prosent i løpet av de kommende 50 årene.

Les også: Verdens eldste er død

Personvernpolicy