Truer land som deltar i Mali-operasjonen

Lederen for Blodets undertegnere, Mokhtar Belmokhtar, i et videoopptak som ble offentliggjort mandag av det mauritanske nettstedet Sahara Media. Foto: Reuters/NTB scanpix
Lederen for Blodets undertegnere, Mokhtar Belmokhtar, i et videoopptak som ble offentliggjort mandag av det mauritanske nettstedet Sahara Media. Foto: Reuters/NTB scanpix

Gruppen som sto bak terroraksjonen i Algerie, har igjen truet Frankrike og de andre landene som kjemper mot ytterliggående islamister i Mali.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Truslene framsettes av en talsmann for Mokhtar Belmokhtar, som leder den væpnede gruppen Blodets undertegnere, i et intervju med det franske magasinet Paris Match.

«Korsfarerne og de sionistiske jødene» i Frankrike vil betale for «angrepene på muslimer nord i Mali», sier talsmannen som kaller seg Joulaybib.

Han legger til at også Frankrikes «vasaller» vil måtte betale. Vasallstater var i middelalderen betegnelsen på områder med begrenset selvstyre som ofte måtte adlyde ordre fra en annen stat.

Roser terrorangrepet

Joulaybib hevder videre at angrepet på gassanlegget ved In Aménas, som drives av Statoil, BP og det algeriske selskapet Sonatrach, var en suksess.

– Operasjonen var 90 prosent vellykket siden vi klarte å ramme et strategisk mål beskyttet av 800 soldater med bare 40 mann, sier talsmannen.

Blodets undertegnere har også flere ganger tidligere den siste uken truet landene som deltar i militæroperasjonen i Mali.

Formålet med operasjonen, som ledes av Frankrike, er å bekjempe ytterliggående islamister som har tatt kontroll over den nordlige delen av det afrikanske landet.

At militæroperasjonen i Mali måtte stanses, var et av kravene fra Blodets undertegnere mens terroraksjonen i In Aménas pågikk. Gruppen krevde også løslatelse av ytterliggående islamister som sitter fengslet blant annet i USA.

Den algeriske statsministeren Abdelmalek Sellal mener det ville vært uakseptabelt å oppfylle terroristenes ønsker.

– Til å begynne med forsøkte sikkerhetsstyrkene å forhandle, i håp om pasifisere gisseltakerne. Men disse terroristene var besluttsomme. Kravene deres var urimelige og uakseptable, sa Sellal mandag.

Norge vurderer å delta

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa mandag at Norge vurderer å bidra i militæroperasjonen i Mali.

Det er regjeringen i Sverige som har spurt norske myndigheter om å delta i et nordisk samarbeid i treningsstyrken som EU planlegger å sende til det vestafrikanske landet.

Eide understreker at terroren i Algerie ikke må få påvirke vurderingen av om Norge skal delta i Mali eller ikke.

– Det som skjedde i Algerie, skal ikke påvirke denne diskusjonen overhodet. Vi skal verken være mer eller mindre med enn vi tidligere har vært. Dette fordi det er et veldig viktig poeng at vi ikke lar våre vurderinger styres av terrorister, sier Eide til NTB.

Les også: Regjeringen vurderer norsk Mali-bidrag

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre, sier at et bidrag til Mali-operasjonen trolig vil få støtte fra hennes parti.

Før Sverige kom med sin forespørsel, sa Frp-leder Siv Jensen at Norge selv burde ta initiativ til å delta i bekjempelsen av de ytterliggående islamistene i Mali.

Personvernpolicy