Eksperter: – Sikkerhetsopplegget besto ikke prøven

Algeriske brannmenn bærer en kiste ut fra gassanlegget i In Amenas mandag. Foto: AP Photo/Anis Belghoul
Algeriske brannmenn bærer en kiste ut fra gassanlegget i In Amenas mandag. Foto: AP Photo/Anis Belghoul
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere eksperter innen olje og sikkerhet mener gisselaksjonen mot gassanlegget i In Aménas viser at de algeriske myndighetenes sikkerhetsopplegg ikke var godt nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anlegget ligger midt i et ørkenlandskap som i årtier har vært et område der våpensmuglere og terrorister har operert, skriver Aftenposten.

– Alle sier at anleggene er vanskelige å angripe, men de er også vanskelige å forsvare. Det er langt utenfor allfarvei, sier Bjørn Vidar Lerøen i bransjeforeningen Norsk olje og gass.

Terroristene kom seg inn i anlegget forkledd som ansatte i det statlige algeriske oljeselskapet Sonatrach, Statoils viktigste samarbeidspartner i landet.

Noen av de ansatte ved anlegget skal ha samarbeidet med angriperne.

Les også: – Gisseltakerne fikk hjelp fra innsiden

Lerøen har tidligere jobbet i Statoil og besøkt anleggene i Algerie flere ganger.

Han sier at risikoen ble vurdert, kalkulert og tatt.

– Det var etablert et sikkerhetsopplegg fra myndighetenes og selskapenes side. Det kalde og dramatiske faktum er at sikkerhetsopplegget ikke besto den ekstreme prøven det ble satt på. Det forsvarsverket vi bygget opp, holdt ikke, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Terroristene truer med nye angrep

Også Willy Olsen, rådgiver i selskapet Norwegian Oil and Gas Partners, mener at sikkerhetsopplegget sviktet og at terroristene må ha hatt hjelp fra innsiden.

– Angrepet ble gjennomført på en slik måte at terroristene må ha hatt detaljert kunnskap om området, selve anlegget og sikkerheten rundt. De må ha hatt tilgang til informasjon fra innsiden, mener Olsen, som har over 25 års erfaring fra oljebransjen og erfaring fra Statoils tidligere etableringer i risikoland.

De to norske ekspertene får støtte fra den britiske sikkerhetseksperten Jeremy Keenan, som peker på at korrupsjon i sikkerhetsstyrkene og politiet er et velkjent problem.