Stoltenberg: – Må ikke la terrorisme styre oss

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kaller angrepet i Algerie det mest alvorlige angrepet på norske interesser i utlandet noensinne. Lund sier Statoil nå forbereder seg på dårlige nyheter om de fem savnede nordmennene i Algerie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren besøkte sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) hovedkontoret til Statoil på Forus i Stavanger mandag ettermiddag.

Der fikk han se Statoils beredskapssenter og snakket til de Statoil-ansatte under et allmøte som var direktesendt til 40 Statoil-kontorer i verden.

– Samarbeidet mellom Statoil, staten og våre internasjonale kontakter har fungert godt. Det er fint å se alle dem som står på dag og natt for å finne kollegaene sine, sa Stoltenberg.

Les også: Antall døde i Algerie oppjustert

Ikke slutte

– Jeg er kommet for å møte de ansatte, for å vise sympati og medfølelse etter det de har vært igjennom, sa Stoltenberg da han ankom Statoil Forus.

Han understreket viktigheten av at Statoil nå fortsetter sitt arbeid som før.

– Vi skal utvikle prosjekter videre. Vi skal ikke trekke oss ut av internasjonal virksomhet. Det vil være å gi etter for terroristene å si at vi ikke kan delta i internasjonal aktivitet som den Statoil har i Algerie, sa Stoltenberg.

– Alle frie land må stå sammen i kampen mot terrorisme.

Konsernsjef Helge Lund deltok på en pressekonferanse med statsministeren etter allmøtet. Han understreket at risikoen i Algerie er svært nøye analysert.

– Sikkerhet er prioritet nummer en i Statoil, uansett hvor det er. Vi har grundige risikovurderinger, både knyttet til driften og til samfunnsforhold. Det er likevel sider ved denne saken vi skal gå grundig gjennom i ettertid, både for Statoils del og for de berørtes del, sa han.

Les også: Vestlig storjakt på enøyd terrorist

– Kan være drept

Mandag var enda en dag uten noen noe nytt å fortelle fra Algerie.

– Vi må ikke miste håpet, men vi frykter at de fem som fortsatt er savnet i Algerie, er drept, sa Lund.

Det er en omfattende aksjon som fortsatt pågår for å finne de fem savnede. Både Stoltenberg og Lund benyttet besøket til å takke alle som har bidratt til letearbeidet og til å ta vare på de pårørende.

– Jeg vil uttrykke takk til alle involverte. Takk til myndigheter, politi, etterretningstjenesten og alle andre som har bidratt, sa Lund.

Stoltenberg takket for et godt samarbeid med Statoil.

– Midt i sorgen vil jeg si at vi er virkelig stolte av dette selskapet og de som jobber her, sa statsministeren til de ansatte.

Les også: Var sikker på å dø etter å ha sett kolleger bli skutt

Personvernpolicy