37 utenlandske gisler funnet drept i Algerie

Ifølge Algeries statsminister Abdelmalek Sellal er 37 utenlandske statsborgere hittil bekreftet drept i gisselaksjonen i In Aménas. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ifølge Algeries statsminister Abdelmalek Sellal er 37 utenlandske statsborgere hittil bekreftet drept i gisselaksjonen i In Aménas. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

37 utenlandske statsborgere fra åtte land ble drept under terrorangrepet i Algerie, som ble koordinert av en canadier, opplyser Algeries statsminister Abdelmalek Sellal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de 37 utlendingene er fortsatt sju uidentifisert. I tillegg er fem fortsatt savnet, sier Sellal.

– De fleste gislene er nå frigjort. Det gjenstår fortsatt fem utlendinger, og vi vet ikke hvor de er. De kan fortsatt gjemme seg. De kan ha dratt til et annet sted. Fem utlendinger. Eller de kan ha blitt drept. Må de hvile i fred dersom det er tilfelle, sier Sellal.

Les også: Stoltenberg: - Må ikke la terrorismen stoppe oss

Les også: Jeg så fire nordmenn bli tatt og bundet

Flest japanere

Japans statsminister Shinzo Abe har bekreftet at sju japanere er blitt drept og ytterligere tre er savnet.

Seks filippinere, tre briter, to rumenere, en amerikaner og én franskmann er også bekreftet drept, opplyser regjeringstalsmenn i de respektive land.

Fem norske Statoil-ansatte er savnet etter dramaet i In Aménas, blant dem stefaren til utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå jaktes han av hele vesten

Tre pågrepet

Ifølge statsminister Abdelmalek Sellal ble også en algerisk ansatt ved anlegget drept under angrepet.

Algeriske sikkerhetskilder har tidligere oppgitt at elleve algeriere ble drept, og at det totale antallet ansatte som ble drept var 48. Dette er ikke bekreftet.

29 av gisseltakerne ble også drept, opplyser Sellal, mens tre av dem er arrestert. Angriperne ankom anlegget i ni Land Cruisere malt i fargen til det statlige algeriske oljeselskapet Sonatrach, men med skilt fra nabolandet Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mener gisseltakerne fikk hjelp fra innsiden

Ledet av canadier

Den algeriske statsministeren bekrefter videre tidligere opplysninger fra gisseltakerne selv, som alt fredag kunne fortelle at mennene bak angrepet kom fra Algerie, Mali, Egypt, Niger, Mauritania og Canada.

– Det var en canadier blant de militante. Det var han som koordinerte angrepet, sier Sellal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Algeriske sikkerhetskilder har tidligere opplyst at det er funnet canadiske identitetspapirer på to av de drepte gisseltakerne.

Rystende skildringer

Joseph Balmaceda overlevde aksjonen. Foto: AFPJoseph Balmaceda overlevde aksjonen. Foto: AFP

Rystende detaljer om hva som skjedde inne på gassanlegget i In Aménas, begynner nå å komme ut. Overlevende forteller om frykt, om uvisshet om egen skjebne og om hva de så skje med kolleger.

En ikke navngitt japansk mann forteller til japanske medier hvordan han var sikker på å bli neste som skulle dø da gisseltakerne skjøt og drepte to kolleger rett foran øynene på ham. Sju japanere er blant de drepte og ytterligere tre er fortsatt savnet.

Filippinske Joseph Balmaceda forteller til AFP at gisseltakerne brukte gisler som menneskelige skjold.

– Hver gang regjeringsstyrkene forsøkte å bruke et helikopter for å skyte på fienden, ble vi brukt som menneskelige skjold, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks filippinere er blant de drepte.

Jobbet på anlegget

Flere av terroristene var ansatt ved gassanlegget, opplyser sikkerhetskilder til avisen The Telegraph. Enkelte av dem skal kjent til interne prosedyrer og hvilke rom det bodde utlendinger på, skriver avisen, som også oppgir at en av dem var fransk statsborger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal også ha blitt innledet etterforskning av fire andre personer som arbeidet ved anlegget, og som overlevde angrepet. De er mistenkt for å ha hjulpet angriperne med å ta seg inn på området, ifølge ikke navngitte sikkerhetskilder.

Flere hundre reddet

Selv om gisselaksjonen kostet mange mennesker livet, overlevde det store flertallet av dem som befant seg på gassanlegget da terroristene gikk til aksjon onsdag.

Nærmere 700 algeriere og over 100 utlendinger kom fra terroraksjonen med livet i behold, ifølge algeriske myndigheter. Mange ble reddet av algeriske soldater, mens andre flyktet fra gassanlegget på egen hånd, deriblant en nordmann som slepte seg flere mil gjennom ørkenen med skader i beinet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppen som sto bak angrepet, avviser i en kunngjøring til nyhetsbyrået ANI i Mauritania at algerierne ble frigitt av regjeringsstyrker, og fastholder at de fikk gå fordi de var muslimer.

Gruppen hevder videre å ha vært i forhandlinger med myndighetene og gassanleggets eiere da algeriske styrker slo til, og anklager regjeringsstyrkene for å ha drept gisler.

Les også: Antall drepte gisler oppjustert til 48