Helge Lund: Håper det beste, frykter det verste

Helge Lund: Håper det beste, frykter det verste
Helge Lund: Håper det beste, frykter det verste
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et utvidet allmøte som videooverføres til 40 steder i verden hadde Statoil-sjef Helge Lund lite nytt å fortelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søket fortsetter etter de fem Statoil-ansatte som er savnet. Det letes på gassanlegget og på sykehus i området. Vi håper det beste, men frykter det verste, sa Lund til en fullsatt sal, med blant andre statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Ola Borten Moe til stede.

Lund sammenlignet det grusomme angrepet med andre terrorangrep de siste årene – fra Mumbai til Mogadishu, fra Madrid til Manhattan, og ikke minst Oslo og Utøya.

– Angrepene har det til felles at de vil skape frykt og ustabilitet, sa Lund.

Les også: Beveget dronning Sonja stolt over de pårørende

- Vil måtte leve med dette i lang tid

Han sa at dette angrepet vil markere et veiskille for Statoil og for den globale olje- og gassindustrien. Han trakk fram at selskapet har en forpliktelse til å opprettholde sin produksjon, men at sikkerheten til de ansatte er viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke, og vi vil ikke, la et terroristangrep rokke ved vår besluttsomhet. Da ville vi sviktet selskapet, våre ansatte og kollegaer og gi oss selv i hendene på brutale og uakseptable krefter, sa Lund.

Han trakk likevel fram at de mange spørsmålene som helt sikkert vil komme i etterkant av terroristangrepet vil bli ønsket velkommen.

– Selv om angrepet er over, vil vi måtte leve med dette i lang tid framover, sa Lund.

Les også: UD vet hvor de savnede nordmennene befinner seg

Stoltenberg: - Verste angrep mot norske interesser

Statsminister Jens Stoltenberg sa under samme møte at angrepet i Algerie er det verste som har rammet norske interesser i utlandet. Han uttrykte på Statoils allmøte sympati fra hele det norske folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Midt i sorgen vil jeg si at vi er virkelig stolte av dette selskapet og de som jobber her, sa statsministeren til de ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreket at angrepet ikke bare var et angrep mot uskyldige mennesker, men også mot det økonomiske samarbeidet mellom landene i verden.

– Derfor har det mobilisert et politisk lederskap. Vi har hatt tett dialog og samarbeid med alle landene gjennom hele krisen, sa Stoltenberg, som gjentok at ingen terrorister må få påvirke det økonomiske samarbeidet, eller hindre norske selskaper i å etablere seg rundt om i verden. – Alle frie land må stå sammen mot terrorisme, sa han.

Les også: Dette er de fem nordmennene som er savnet

Kommunene forbereder seg

Søndag kveld gikk Statoil ut med navnene på de fem ansatte som er savnet etter terroraksjonen i Algerie. Med sine rundt 2.800 innbyggere er kanskje Austrheim i Hordaland den kommunen som er hardest rammet siden to av fem savnede kommer derfra.

De to er Thomas Snekkevik (35) med bosted i Austrheim og Bergen og Alf Vik (43) med bosted i Grimstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Begge er født og oppvokst her og har store familier i kommunen. Vi etablerte et kriseteam allerede torsdag da vi fikk kjennskap til at to herfra kunne være involvert. Jeg lever i håpet om at de fremdeles er i live. Så får vi komme tilbake til hva som skjer her hvis det ikke er tilfelle, sier en alvorstynget ordfører Per Lerøy (Ap) til NTB.

Les også: Dette visste norsk etterretning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunens størrelse tilsier at to savnede berører mange.

– Dette er en liten kommune. Jeg tror alle kjenner en eller annen i familien til de som er berørt. Det er ganske tøft. En føler at en er ganske hardt rammet, ja, sier han.

Kommunen arbeider tett med pårørendesenteret Statoil har etablert i Bergen og har oppsøkt de berørte familiene i Austrheim.

– Foreløpig er det Statoil som tar seg av en god del av dette. Samtidig er det folk litt lenger ute i familien som har behov for hjelp og støtte lokalt. I tillegg kommer hverdagen på et eller annet tidspunkt, og da må vi være forberedt, sier ordføreren.