Thorbjørn Jaglands overordnede:Andorra har overtatt ledelsen av Europa

Fyrstedømme høyt til fjells. Er Andorra i stand til å lede Europarådet 47 land med 800 millioner innbyggere? Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Fyrstedømme høyt til fjells. Er Andorra i stand til å lede Europarådet 47 land med 800 millioner innbyggere? Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjell-fyrstedømmet har overtatt presidentskapet i Europarådet etter Albania. Albanias ledelse blir slaktet av Norge og EU. Hva nå som miniputtstaten skal gjøre forberedelsene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Europarådet:

Den viktigste oppgaven til Europarådet i dag er å verne om menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsippet. Det siste tiåret har demokratibygging i Sentral- og Øst-Europa stått særlig sentralt.

Europarådet ble opprettet 5. mai 1949, og formålet er å styrke samarbeidet i Europa på de sosiale, kulturelle, juridiske, vitenskapelige, økonomiske, økologiske og administrative områder.

Samarbeidet i Europarådet har resultert i et nettverk av internasjonale avtaler og konvensjoner. Det finnes over 190 rettslig bindende tekster som sørger for at medlemslandene overholder sine forpliktelser.

Kilde: Utenriksdepartementet

Fjorårets ministermøte i Europarådet under ledelse av Albania ble en fiasko. Nå er det om å gjøre at det nye formannskapslandet Andorra klarer å planlegge det kommende toppmøtet i Europarådet bedre.

Det oppsummerte EUs utenrikstjeneste EEAS og det norske Utenriksdepartementet på et møte i Brussel 18. desember, ifølge referatet ABC Nyheter sitter på.

- En spilt mulighet

Albanernes dårlige forberedelser gjorde at Europarådet, der Thorbjørn Jagland som kjent er generalsekeretær, forspilte en sjanse til å komme videre i kampen for mangfold og mot rasisme.

«Høynivåmøtet i Tirana ble derfor enda en konferanse med spilt mulighet til å bringe arbeidet med oppfølgingen av Vismannsgruppens rapport videre.», heter det i Utenriksdepartementets referat fra møtet med EU.

Den såkalte Vismannsgruppen har skrevet rapporten «Living together» (Å leve sammen).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan miniputtstat klare det?

Nå har altså et bittelite fyrstedømme klemt mellom Frankrike og Spania i fjellheimen i Pyreneene overtatt formannskapet. De skal lede 47 europeiske land med 800 millioner innbyggere videre.

Selv har Andorra et areal på størrelse med Oslo, men bare 85.000 innbyggere.

Med dette som ballast vil Andorra prioritere opplæring i deltakende demokrati, kunne deres utenriksminister Gilbert Saboya Sunyé fortelle på et møte i Brussel 17. januar.

På møtet mellom EU og EØS-landene i Brussel før jul var begge parter enige om at Andorra må sørge for skikkelige forberedelser og koordinering så det blir famgang på dette området.

Fra Norge skal Wergelandsenteret bidra i dette som EU og EØS-landene mener er et viktig område for Europarådet, nemlig økt kjennskap til menneskerettigheter og forståelse for sameksistens mellom ulike kulturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenighet om Nord-sør-senteret

EU stiller seg for øvrig undrende til at Norge og andre nordeuropeiske land har trukket seg fra Europarådets Nord-sør-senter.

Svaret fra Norge var at senteret ikke har levd opp til forventningene. En kritisk evaluering som ble gjennomført i fjor, endte med at en del EU-land forlangte at evalueringen skulle legges til side.

Les mer om Norges uttreden av Nord-sør-senteret her.