Norske spesialsoldater i kamper i Kabul

En norsk soldat fotografert ved politistasjonen i Kabul som mandag ble angrepet av Taliban. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq
En norsk soldat fotografert ved politistasjonen i Kabul som mandag ble angrepet av Taliban. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq

Norske spesialsoldater deltok mandag i kamper mot Talibanopprørere som stormet et politihovedkvarter i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag tidlig gikk et antall opprørere og selvmordsbombere til angrep på en afghansk politistasjon sørvest i Kabul, sier pressetalsmann i Forsvarsstaben, Bent-Ivan Myhre, til ABC Nyheter.

I 11-tiden (norsk tid) ble det meldt om at kampene var over.

Afghansk spesialpoliti, Crisis Response Unit, rykket ut og deltok i kampene mot opprørerne.

Norske spesialsoldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) er mentorer for disse.

- Normalt i slike situajonener mentorerer FSK situasjonen, og står skulder ved skulder med afghansk politi, sier Myhre.

Opplæring

Spesialoperasjonsavdelingen i Forsvarsstaben holder løpende kontakt med den norske avdelingen i Kabul.

Forsvarets spesialkommando har en styrke som er lokalisert i den afghanske hovedstaden.

Under mentorordningen trener og lærer norske spesialstyrker opp afghansk politi ved baser, og når slike hendelser skjer rykker de ut sammen med politistyrkene.

Tre politifolk drept

Tre politibetjenter mistet livet, og kampene raste i mer enn åtte timer.

Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet, som ble den lengste stillingskrigen mellom opprørere og sikkerhetsstyrker i Kabul siden et større koordinert angrep på hovedstaden som varte 18 timer i april i fjor. Tre av de fem angriperne ble drept tidlig i angrepet, mens to andre som bar selvmordsvester skjulte seg i den fem etasjer høye bygningen vest i Kabul og skjøt mot sikkerhetsstyrkene.

Disse ble også senere drept.

- Det er over. De siste to terroristene er døde, og de fikk ikke engang anledning til å detonere sine selvmordsvester, sier Kabuls politisjef general Mohammad Ayoub Salangi til AFP.

Taliban

Grunnen til at det tok så lang tid å overmanne de siste to mennene var at «våre gutter gikk svært forsiktig frem», sier han. «Det var mange viktige dokumenter på stedet, så vi gikk svært forsiktig frem for ikke å skade disse dokumentene», sier han.

Fire trafikkpoliti, to medlemmer av spesialstyrkene og et halvt dusin sivile ble såret, sier viseinnenriksminister general Abdul Rahman.

Angrepet begynte da det gikk av en kraftig bilbombe som knuste vinduene til hus i nærheten. Eksplosjonen ble fulgt av flere andre eksplosjoner og skyting. Talibanopprørere, som har ført en 11 år lang krig mot den vestligstøttede regjeringen til president Hamid Karzai, har påtatt seg ansvar for angrepet, som begynte i 5-tiden mandag morgen (lokal tid).

Personvernpolicy