Terroristene i Algerie truer med nye angrep

Gruppen til den ytterliggående islamisten Mokhtar Belmokhtar truer med nye angrep. Foto: Reuters/NTB scanpix
Gruppen til den ytterliggående islamisten Mokhtar Belmokhtar truer med nye angrep. Foto: Reuters/NTB scanpix

Gruppen som sto bak terroren i Algerie, truer med nye angrep mot utenlandske selskaper i Nord-Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder det mauritanske nyhetsbyrået ANI, som søndag offentliggjorde en uttalelse fra gruppen Blodets undertegnere.

«Vi minner våre muslimske brødre om at de må forlate anlegg drevet av utenlandske selskaper, særlig franske, for å redde sine egne liv», heter det i uttalelsen.

Den væpnede islamistiske gruppen truer også med angrep i Frankrike og de andre landene som deltar i militæroperasjonen i nabolandet Mali.

Angrepet mot gassanlegget i In Aménas i Algerie førte til at mange gisler ble drept, og det fryktes at antall døde vil stige.

En kilde i de algeriske sikkerhetstjenestene sa søndag kveld at ytterligere 25 gisler var funnet drept. Tidligere er det blitt funnet 23 døde gisler og andre ofre, så hvis kilden har rett, er dødstallet mer enn fordoblet.

Fem nordmenn er fortsatt savnet etter angrepet, og Statoil offentliggjorde søndag navnene deres. En av dem er selskapets landsjef i Algerie, Victor Sneberg (56).

Les også: Antall drepte kraftig oppjustert

Flere hundre reddet

Selv om gisselaksjonen kostet mange mennesker livet, overlevde det store flertallet av dem som befant seg på gassanlegget da terroristene gikk til aksjon onsdag.

Nærmere 700 algeriere og over 100 utlendinger kom fra terroraksjonen med livet i behold, ifølge algeriske myndigheter. Mange ble reddet av algeriske soldater, mens andre flyktet fra gassanlegget på egen hånd.

Algerie har fått kritikk for ikke å ha prioritert gislenes sikkerhet høyt nok under aksjonen mot terroristene. Men de siste dagene har myndighetene i både Frankrike, Storbritannia og Norge uttrykt forståelse for algeriernes handlemåte.

– Noen gikk langt i å kritisere, og det skjedde veldig fort, uten at det var grunnlag for det, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) søndag.

Ifølge Eide forsøkte terroristene å sprenge gassanlegget i lufta. Da de i tillegg begynte å likvidere gisler, skal de algeriske styrkene ha gått til aksjon.

I tillegg til gislene som mistet livet, er minst 32 gisseltakere drept. Fem skal ha blitt pågrepet søndag, mens tre angivelig fortsatt er på frifot.

Blant gislene som offisielt fortsatt er savnet, er minst ti japanere. Myndighetene i Algerie har opplyst at ni av dem er drept, ifølge en kilde i den japanske regjeringen.

Konflikten i Mali

I uttalelsen søndag truet Blodets undertegnere også med angrep i landene som deltar i militæroperasjonen i Algeries naboland Mali.

Operasjonen ledes av Frankrike, som forsøker å nedkjempe ytterliggående islamister som har tatt kontroll over den nordlige delen av landet. Opprørerne kaller den nordlige landsdelen Azawad og hevder de har opprettet en ny stat.

«Vi lover flere operasjoner i alle landene som har tatt del i korstoget mot Azawad, så fremt de ikke revurderer sin beslutning», heter det i uttalelsen fra Blodets undertegnere.

Gruppen har bånd til al-Qaida og ledes av Mokhtar Belmokhtar. I et videoopptak som ble offentliggjort søndag, tar han på seg ansvaret for angrepet på gassanlegget i In Aménas.

I uttalelsen hevder gruppen at den forsøkte å forhandle med den algeriske hæren mens gisselaksjonen pågikk. De militære ga ikke noe svar og valgte i stedet å iverksette et angrep som førte til at gisler ble drept, hevder Blodets undertegnere.

Algeriske myndigheter har en ganske annen beskrivelse av situasjonen og mener langt flere kunne blitt drept hvis ikke soldatene hadde gått til aksjon.

– Forberedt på å dø

Flere av de overlevende har fortalt om dramatiske og grusomme opplevelser i løpet av dagene terroristene barrikaderte seg på gassanlegget.

– Jeg var forberedt på å dø, forteller en japaner som ble funnet av gisseltakerne da de skjøt i stykker låsen i døra til rommet hvor han gjemte seg.

Mannen ble påsatt håndjern og så to kolleger bli skutt og drept rett foran seg, ifølge den japanske avisa Yomiuri.

En bergenser i 50-årene skal ha krabbet gjennom ørkenen med splinter i beina for å komme seg i sikkerhet. Skotske Alan Wright (37) forsøkte å kle seg ut som en algerier da han flyktet gjennom et gjerde sammen med en gruppe lokalt ansatte.

Flere av gislene fikk eksplosiver festet til kroppen, og ett øyenvitne bekrefter at terroristene var rede til å sprenge gassanlegget i lufta og begå kollektivt selvmord. De skal ha blitt hindret av algeriske soldater.

Les også: Nordmann flyktet fra gisseltaker med splinter i beina

Personvernpolicy