Åpen for alle - alltid

Liten interesse for økologisk drift hos bønder

ØKOLOGISK: For få norske forbrukere etterspør økologisk mat. Foto: NTB Scanpix
ØKOLOGISK: For få norske forbrukere etterspør økologisk mat. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 91 prosent av norske bønder svarer nei på spørsmål om de har planer om å legge om til økologisk drift i løpet av de nærmeste fem årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en spørreundersøkelse som Norsk senter for bygdeforskning har gjennomført, skriver Nationen.

I undersøkelsen svarer bare 1 prosent at de har planer om å legge om driften, mens 8 prosent svarer at de ikke vet om de vil gjøre det.

Forsker Oddveig Storstad ved Norsk senter for bygdeforskning mener at norske forbrukere i liten grad spør etter økologisk mat.

Hun mener at politikerne må prioritere annerledes hvis de vil satse på økologisk landbruk.

– Det politiske målet om at 15 prosent av maten som blir produsert i norsk landbruk skal være økologisk, legger opp til at det skal være balanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet. Når det ikke skjer, blir forbrukeren proppen i systemet, og myndighetene setter i gang tiltak for å vekke den økologiske forbrukeren i oss, sier Storstad.

Hun mener at det er å begynne i feil ende og vil heller at myndighetene legger vekt på å få flere bønder til å starte opp økologisk.

– Miljøgevinsten ved økologisk landbruk blir tatt ut på hver enkel gård med økologisk drift, ikke ved at forbrukerne kjøper økologisk mat, sier hun.